Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

SNP OPANKE I GUSLE ZAMIJENIO ”BOTOVIMA” I ”TROLOVIMA”: Tradicionalne vrijednosti pokriće za targetiranje konkurencije i širenje dezinformacija

Tradicionalno-ruralni, opančarsko-guslarski SNP, kako lider Vladimir Joković nastoji da ih predstavi pred biračima, ima grupu internet ''botova'' i ''trolova'', koji brutalno targetiraju političku konkurenciju. Prema našim pouzdanim saznanjima, armiju internet provokatora kontroliše visoki funkcioner SNP-a i ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.

Opšte je mjesto reći da je internet postao glavni poligon za marketing, širenje raznih informacija, dezinformacija i naravno političku propagandu.

Neizostavan dio ovakve vrste širenja propagande su takozvani internet ”botovi” i ”trolovi” koji su postali nužni dio marketinškog arsenala svake veće političke ili uopšte interesne grupacije.

Koliko je online vid promocije i širenja raznih dezinformacija i takozvanih ”spinova” uzeo maha govori i to da su do sad tradicionalne i ruralne strukture uveliko prihvatile ovakav vid djelovanja i beskrupulozno se obračunavaju sa svojom konkurencijom preko anonimnih interent djelatnika.

Najbolji primjer kako jedna ruralna politička grupacija, koja se deklarativno zalaže za tradicionalne vrijednosti, preko noći zamjeni ”opanke i gusle” sa najprljavijom ineternet propagandom je Socijalistička narodna partija (SNP).

SNP botovi su ”tradicionalni” botovi!

Ova partija, koja svoj program zasniva na velikosrpskom nacionalizmu ukombinovanom sa postocijalističkom demagoškom matricom, iako o cenzusu može da sanja, ima predsjednicu Skupštine, potpredsjednika tehničke Vlade  i još par ministara. Stoga je razumljivo zašto po svaku cijenu, pa i interent ”botovanjem” i ”trolovanjem”, žele da sačuvaju svoju trenutnu političku poziciju koliko god je to moguće.

Na meti Knežević, Spajić, Bogdanović, Draginja…

Kako saznanje Portal Aktuelno, tradicionalno-ruralni, opančarsko-guslarski SNP, kako lider Vladimir Joković nastoji da ih predstavi pred biračima, ima grupu internet ”botova” i ”trolova”, koji brutalno targetiraju političku konkurenciju. Prema našim pouzdanim saznanjima, armiju internet provokatora kontroliše visoki funkcioner SNP-a i ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.

Okosnicu propagandno-provokativnog djelovanja čini Facebook stranica ‘‘Snaga Tradicija Trajanje”, na koju je ”nakačen” veliki broj lažnih profila čiji je jedini zadatak da targetiraju političku konkurenciju i kreiraju lažne vijesti.

Najčešće mete SNP ”botova” i ”trolova” su lider Demokratske narodne partije Milan Knežević, lideri Pokreta Evropa sad Milojko Spajić i Jakov Milatović, kao i generalni sekreter i poslanik Demokrata Boris Bogdanović i lider te partije Aleksa Bečić.

SNP botovi ne prezaju od nacionalističkih, homofobnih i generalno politički nekorektnih kvalifikacija, što je jasno iz priloženih objava.

Kako saznajemo, po direktnom nalogu Šćekića botovske stranice SNP-a su u aprilu prošle godine plasirale dezinformaciju da će funkcionerka i poslanica SDP-a Draginja Vuskanović napuštiti tu partiju i preći u GI 21. maj.

To se naravno ispostavilo kao čista dezinformacija čiji je cilj bio unošenje pometenje u suverenističkom bloku.

Nemaju vremena za botove

Portal Aktuelno uputio je pitanja Demokratama, Evropi sad i DNP-u, u kojim ih upozoravamo na djelovanje ”botovskih” grupa Socijalističke narodne partije.

Od Demorkata i Evrope sad, komentar još uvijek nijesmo dobili, dok su iz DNP-a uputili šturi odgovor u kojem navode da imaju ozbiljnije stvari kojima se bave.

”DNP ima mnogo ozbiljnije i važnije aktivnosti usmjerene na predsjedničku izbornu kampanju, nego što je obračun sa botovima i zaludnim anonimusima sa društvenih mreža. Kad neko od visokih državnih funkcionera i javnih ličnosti svojim imenom i prezimenom saopšti stav usmjeren protiv DNP, njenog predsjednika i funkcionera, onda može biti predmet naše pažnje. Sve drugo je simpatična parodija partija koje imaju više botova nego glasača”, navodi se u odgovoru DNP-a Portalu Aktuelno koje potpisuje Nemanja Baošić, predsjednik Kluba mladih te stranke.

Što je ”trolovanje” a što ”botovanje”?

Većina stručnjaka smatra da je trolovanje i botovanje jedna te ista aktivnost – pisanje sa lažnih naloga, sa tačno određenim ciljem, često i kao dio šire online kampanje ili akcije.

Sama riječ “bot” je skraćenica od riječi “robot”. Dakle, botovi su internet korisnici koji najčešće “nemaju svoje ja”, već svoje aktivnosti usmjeravaju u cilju promocije neke aktivnosti, političkog pokreta, online aktivizma ili, u novije vrijeme, internet marketinga i prodaje (često sumnjivih) proizvoda i usluga.

Botovi na društvenim mrežama mogu biti i algoritmi dizajnirani za razgovore sa ljudskim korisnikom. Algoritmi su osmišljeni tako da oponašaju ljudsko ponašanje koje bi se podudaralo sa obrascima sličnim onima ljudskog korisnika.

Internetski trolovi, sa druge strane, najčešće su anonimni, a cilj im je dosađivanje ostalim sudionicima rasprave, pokretanje svađe, odnosno remećenje toka rasprave.

Tradicija svetosavskog ”botovanja”

SNP nije jedina partija koja ima svoje interent armije provokatora, jer ”botove” i ”trolove” koriste gotovo svi. Portal Aktuelno pisao je o armiji interent ”botova” koja je radila za bivšeg premijera Zdravka Krivokapića. Njegove internet propagandiste vodio je izvjesni Božo Knežević, a nakon što je on smijenjen sa funkcije ”prvog bota”, Krivokapićeva ćerka Milena Krivokapić je neformalno preuzela njegovu funkciju koju je obavljala i za vrijeme izborne kampanje prošle godine.

Ovako se Milena Krivokapić preko botova obračunavala sa političkom konkurencijom njenog oca

Takozvani svetosavski internet botovi pod indirektnom komandom bivšeg premijera Zdravka Krivokapića i jednog od njegovih nalogodavaca iz takozvane SPC Gojka Perovića, mjesecima su 2021. godine vodili prljavu kampanju širenja laži, kleveta i prijetnji protiv Portala Aktuelno.

Kako smo pisali protojerej Srpske crkve i urednik “Svetigore” Nikola Pejović je šef dijela armije takozvanih “bogougodnih internet botova” koji su propagirali bivšeg premijera Krivokapića, retrogradne klerofašističke ideje i surovo se obračunavali sa neistomišljenicima.

Za najprljavije poslove targetiranja i brutalnog olajavanja meta koje im nacrtaju nalogodavci sa vrha, bio je zadužen već pomenuti Božo Knežević, student medicine i saradnik SPC, koji je uređivao Instagram stranice Bunt CG i Revolt CG, dok tu funkciju nije preuzela Krivokapićeva ćerka.

Takođe treba pomenuti da je i sin Gojka Perovića – Jovan Perović povezivan sa ovim stranicama, ali je i sam sve glasniji u širenju klerofašističke propagande.

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
aktuelan
25.01.2023-17:52 17:52

koga oni imaju ne mogu jedan autobus napuniti,
nemoje im davati na vaznosti

Blazo
25.01.2023-18:34 18:34

Nalogodavac tekstova je Dado Scekic, a piskaralo Rašo Nikic – ljakse iz Vranića

Jes ti
25.01.2023-19:53 19:53

Baki znaš!

Celo
25.01.2023-20:52 20:52

Pouzdana informacija: Dado, Mitar i ekipa su cijeli dan na www .aktuelno.me i prate komentare

Mittar
26.01.2023-10:37 10:37

Umirio se Mitar otkad je provaljen