Nova vlast će učiniti sve da se prestane sa prekobrojnim zapošljavanjem, da se broj zaposlenih u javnoj upravi svede na prihvatljivu mjeru, te da ona konačno postane istinski servis građana, poručili su iz SNP-a.

SNP: Nova vlast će učiniti sve da javna uprava postane istinski servis građana

“To od nas očekuju birači koji su nam dali veliko povjerenje na proteklim izborima, ali i Evropska unija, čija članica pretendujemo da budemo”, naglasili su u ovoj stranci.

Kako navode, plan optimizacije javne uprave ostao je mrtvo slovo na papiru, odnosno pokazalo se da odlazeća vlast nikada nije imala ozbiljnu namjeru da na trajan i kvalitetan način riješi problem viška zaposlenih u državnoj administraciji i lokalnim samoupravama.

To je, kako dodaju iz ove stranke, svojim izvještajem potvrdila i Agencija za sprečavanje korupcije konstatujući da je od raspisivanja izbora 20. juna do njihovog održavanja 30. avgusta u javnom sektoru zaposleno čak 788 osoba.

“To je urađeno uglavnom raspisivanjem oglasa za poslove na određeno vrijeme ili po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima – za period od mjesec dana do dvanaest mjeseci. Važno je ukazati da se ovakvi slučajevi ne dešavaju samo u predizbornom periodu, već da je to višedecenijska praksa DPS režima koja je državu, između ostalog, dovela do ekonomskog ambisa. Prema Zakonu o radu, ugovori o povremenim i privremenim poslovima sklapaju se za obavljanje određenih poslova koji nisu predviđeni aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta i koji ne zahtijevaju posebno znanje i stručnost, a ne traju duže od 120 radnih dana u kalendarskoj godini”, navode iz SNP-a.

Kako dodaju, u svakom slučaju ne može se raditi o poslovima savjetnika i referenata, koji su evidentirani na spisku ASK-a.

“Izvještaj ASK-a pokazuje i da je nešto više od 200 zaposlenih zasnovalo radni odnos na neodređeno vrijeme u više ministarstava, škola, fakulteta, domova zdravlja, organima lokalne samouprave, javnim ustanovama i preduzećima širom Crne Gore. Novi zaposleni počeli su da rade i u opštinama koje su potpisale ugovore o reprogramu poreskog duga, odnosno da neće angažovati nove zaposlene”, tvrde u ovoj partiji.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve