Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

SNP: Izglasati potrebne izmjene zakona kako bi svi nastavnici imali ravnopravan tretman

Iz SNP podsjećaju da je donošenjem zakona iz oblasti obrazovanja 2017. godine sedmična norma časova u osnovnim školama smanjena na 18 časova, dok je u srednjim školama ostala od 20 do 22 časa

Šef kluba poslanika SNP Crne Gore Dragan Ivanović i poslanik Dragan Vukić održali  su danas sastanak sa predstavnicima Sindikata prosvjete Crne Gore Slobodanom SavovićemSonjom Dabetić i Stankom Vukčević. Cilj sastanka je bio predstavljanje problema sa kojima se suočavaju nastavnici društvene grupe predmeta koji zahtijevaju usklađivanje sedmične norme časova u srednjim školama sa normom u osnovnim školama, saopšteno je iz SNP.

Iz SNP podsjećaju da je donošenjem zakona iz oblasti obrazovanja 2017. godine sedmična norma časova u osnovnim školama smanjena na 18 časova, dok je u srednjim školama ostala od 20 do 22 časa.

“Zbog toga, nastavnici traže izmjenu člana 107 Zakona o stručnom obrazovanju i člana 56 Zakona o gimnazijama kako bi se uskladila sedmična norma časova. Na taj način bi bila otklonjena nejednakost, odnosno diskriminacija između nastavnika u srednjem i osnovnom obrazovanju. Takođe, time bi se omogućila sigurnost i stabilnost ugovora o radu, odnosno pune mjesečne zarade svih nastavnika”, navodi se u saopštenju.

Predstavnici Sindikata prosvjete su ukazali na mogućnost organizovanja štrajka od strane nastavnika u slučaju da se ovakvo stanje nastavi.

“Poslanici SNP CG Ivanović i Vukić su iskazali spremnost da pomognu prosvjetarima u iznalaženju rješenja za ovaj problem, odnosno da daju doprinos da se ovo pitanje pokrene u Skupštini Crne Gore i da se izglasaju potrebne izmjene zakona kako bi svi nastavnici imali ravnopravan tretman”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
SNP: Izglasati potrebne izmjene zakona kako bi svi nastavnici imali ravnopravan tretman – CG Vijesti
19.07.2021-23:11 23:11

[…] Aktuelno […]