Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Snimak na kojem Knežević daje torbu sa parama Đukanoviću će se možda pojaviti – ali će biti montiran!

"S obzirom na  to da Knežević već dugo najavljuje takav snimak, a organizatori protesta i opozicija koji su iskoristili njegovu priču za lansiranje protesta takođe tvrde da taj snimak postoji, nije isključeno da se on pojavi. Ali kao montirani snimak. Jer kako bi rekao majstor ruske drame Anton Čehov, ako u prvom činu predstave na zidu visi puška, u trećem činu ona mora da opali", kazalo je Standardu više dobro upućenih izvora

Odbjegli biznismen Duško Knežević nema kompromitujući snimak na kojem se vidi kako Milu Đukanoviću daje kofer sa parama, jer da ga ima davno bi ga plasirao, procjena je više izvora portala Standarda koji su bili u direktnom kontaktu sa Kneževićem u Londonu. To ne znači da se taj snimak neće pojaviti, ali kako kažu naši sagovornici, u vidu montiranog videa!

“S obzirom na  to da Knežević već dugo najavljuje takav snimak, a organizatori protesta i opozicija koji su iskoristili njegovu priču za lansiranje protesta takođe tvrde da taj snimak postoji, nije isključeno da se on pojavi. Ali kao montirani snimak. Jer kako bi rekao majstor ruske drame Anton Čehov, ako u prvom činu predstave na zidu visi puška, u trećem činu ona mora da opali”, kazalo je Standardu više dobro upućenih izvora.

Ističu da postoji mogućnost da će navodni snimak “biti vješto montiran i plasiran na društvenim mrežama i opozicionim medijima u Crnoj Gori”.

Interesantno je da je 1. aprila jedan portal u Crnoj Gori plasirao takvu senzacionalističku vijest pod naslovom “Knežević objavio dugo najavljen video”. Tamo se saopštava da je odbegli bankar Duško Knežević objavio snimak gdje on predaje Milo Đukanoviću torbu sa novcem kao “zadnju ratu njegovog doprinosa crnogorskom referendumu”. Nudi se i link za taj snimak. Sve je, medjutim, ispalo kao prvoaprilska šala portala.

“Dok se ta manipulacija ne otkrije, organizatori protesta mogu da iskoriste taj snimak za radikalizaciju protesta sa veoma ozbiljnim posljedicama. A kad se prevara otkrije, inicijatori će za sve okriviti Kneževića, ali njihov cilj će već biti postignut – Crna Gora će biti uvučena u ozbiljnu destabilizaciju”, rekli su naši sagovornici.

Obećavao kofere, torbe, avione, kamione…

I zaista je simptomatično što Knežević do sad nije objavio navodni snimak na kome daje torbu para predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću. Jer nakon što je u javnost izašao video na kojem se vidi kako svom školskom drugu Slavoljubu Migu Stijepoviću daje kovertu sa novcem, vlasnik Atlas grupe je pao u zaborav.

Pitanje koje se postavlja je – šta on čeka ako ima čuveni snimak?

Knežević je već neko vrijeme, čini se, zaboravljen od crnogorske i regionalne javnosti. Pored uzgrednih intervjua u kojima ponavlja optužbe na račun Đukanovića i pojedinih visokih funkcionera DPS-a, od njega već duže vremena nijesmo čuli ništa novo, niti je javnost uzburkao spektakularnim snimcima navodne predaje kofera para o kojima je dugo pričao.

Vlasnik Atlas grupe je početkom godine, kada je najavljivao “politički zemljotres” iznio mnoštvo spektakularnih optužbi na račun predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića. Između ostalog kazao je da se kuća pored vile “Gorica”, vrijedna više miliona, gradi za Đukanovića, optužio ga je da je “postrojavao je biznismene koji su morali da mu daju novac”, kazao je da mu je on “lično davao novac u torbama”, plaćao 38.000 eura odmor u Dubaiju, osnivao of-šor firme za “pranje novca” i šta sve ne.

Ispostavilo se međutim da iza Kneževićevih bombastičnih optužbi stoji veoma malo, ili nimalo, dokaza i da su one uglavnom recikliranje “afera” o kojima su medii pisali još godinama unazad.

Spektakularne optužbe, zanemarljivi dokazi

Tako se ispostavilo da se čuvena vila na Gorici vodi na Đukanovićevog prijatelja biznismena Vladana Ivanovića, dok snimci gdje Đukanović dobija torbe novca i postrojava biznismene nikad nijesu objavljeni. Đukanović je više puta kazao da oni ne postoje jer se to nikad nije desilo. Slično je bilo i sa ostalim optužbama – Đukanović je demantovao da mu je Knežević plaćao bilo kakve račune, kazao je da je izmirio dug koji je imao na karticama u Atlas banci, demantovao je optužbe za pranje novca preko of – šor firmi i na kraju tužio Kneževića zbog povrede časti i ugleda.

Da stvari budu gore po Kneževića čak je i specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao da “ne postoji ni udaljena sumnja da je Đukanović umješan u kriminalne radnje”.

Iako je glavna meta Kneževića bio Đukanović napadao je i druge funkcionere DPS-a uključujući i Branimira Gvozdenovića i Slvaoljuba Miga Stijepovića. Knežević je optužio Gvozdenovića, koji mu je inače kum, da je lično uzeo 300.000 iz Atlas banke. To je Gvozdenović ekspresno demantovao i pozvao Kneževića da za te optužbe ponudi dokaze. Dokazi nikad nijesu ponuđeni.

Naviše bure u javnosti proizveo je snimak bivšeg gradonačelnika Podgorice Stijepovića koga je Knežević krijući snimao u svojoj kući. Na snimku se vidi kako Stijepović uzima kovertu u kojoj se navodno nalazi 97.500 eura, “namjenjenih lično Milu Đukanoviću”.

Nakon što je snimak izašao u javnost, rodila se nova afera “koverta” o kojoj su 21. februara čak raspravljali i poslanici u Skupštini Crne Gore, na vanrednoj sjednici. Na kraju poslanici nijesu došli do bilo kakvog zaključka a “koverta” nikad nije povezana sa Đukanovićem.

Ne valja mu ni opozicija ni organizatori protesta

Nakon što je primjetio da opozicija nije tek tako spremna da izađe na ulice zbog njega, Vlasnik Atlas Grupe svoj animozitet i ogorčenje usmjerio je i prema crnogorskoj opoziciji. Prozivao ih je da su razjedinjeni da su “nesposobni da se udruže protiv korumpiranog režima” kao i da ne može da računa na njih.

Ne treba biti previše upućen u dešavanja koja se odvijaju oko slučaja Atlas grupe pa da se shvati zašto je Knežević bio bijesan na opoziciju – očekivao je da ujedinjeni stanu iza njega, možda čak i podrže proteste koje je najavljivao, ali se njegova ideja očigledno nije primila kod naših opozicionara onako kako je zamišljao.

Ipak do protesta je došlo, ali ih nijesu organizovali političari, niti Knežević, već grupa građana, da bi se opozicionari tek kasnije priključili. U početku su protesti održavani svake subote bili masovni, ali kako je vrijeme prolazilo sve manje ljudi je nalazilo razloga da demonstrira zbog nečega što su svi znali godinama unazad – da je Knežević bio jedan od finasiera DPS-a, što ni on nikad nije krio.

Knežević je čak stigao da se posvađa i sa organizatorima protesta koje je optužio da “prosipaju narodnu energiju” i da se “preko njegovih leđa, obračunavaju sa opozicijom”. Od organizatora je dobio kratak odgovor “da ne prisvaja proteste, već da nastavi sa razotkrivanjem afera režima”, što u prevodu znači – ne treba nam istrošeni biznismen koji je finasirao vlast dok je od toga imao debele koristi.

Jedan od vođa protesta i grupe “Odupri se 97.000” Omer Šarkić čak mu je odbrusio da “sa kriminalcima, pod istom kapom, niti sam bio, niti ću biti”.

Izostao spektakl

Jedan od posljednih pokušaja Kneževića da dospije u žižu javnosti je bio kada je objavio fotografiju nepoznate muške osobe koja je navodno pokušala da uđe u prostorije u Londonu koje on koristi.

Kada je primijetio da su u hodniku nadzorne kamere muškarac srednjih godina se brzo udaljio iz hola i napustio zgradu. Incident se desio u noći između 13. i 14. marta”, saopštili su tada iz Atlas grupe.

Ovo je bila jedna od posljednih bombastičnijih objava Kneževića, a od snimaka primopredaje torbi punih novca, postrojavanja biznismena i političkog zemljotresa, nije bilo ništa, iako to Knežević već mjesecima najavljuje.

Savim je logično da bi snimak predaje torbe pune novca Đukanoviću, da postoji, već bio objavljen, iz prostog razloga što Kneževiću “gori pod nogama”, jer je u međuvremenu za njim raspisana crvena Interpolova potjernica. Zašto nije objavljen, odgovor se nameće – jer famozni, kompromitujući snimak i ne postoji.

Sad ostaje da se vidi kad će odbjegli biznismen biti izručen Crnoj Gori i da li će prije toga pokušati da ponovo “zatrese” crnogorsku i regionalnu javnost nekim “spektakularnim” (ne)montiranim snimkom da bi se, kroz destabilizaciju države, spasio od zatvora.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve