Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Smolović: Zbog odluke Vlade trpjeće građani

Želim da vjerujem da će razum pobijediti i da će Vlada ispraviti svoju odluku, a sve u cilju brzine i efikasnosti, te smanjenja troškova građana i investitora , poručuje Smolović

Odlukom da se poslovi izdavanja urbanističko-tehničkih uslova koji su bili povjereni jedinicama lokalne samouprave, vrate Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Vlada centralizuje moć što nije dobro, ocijenio je predsjednik Opštine Petar Smolović ističući da se prostor štiti dobrom planskom dokumentacijom, a ne urbanističko-tehničkim uslovima.

Vlada je odluku donijela 21. januara uz obrazloženje da će se na taj način omogućiti bolja kontrola nad sprovođenjem planova i izradom tehničke dokumentacije, a u cilju zaštite prostora od degradacije i pogoršanja uslova stanovanja, kao i bolje funkcionisanje i vizuelni izgled naselja, te veći stepen stručnosti, sigurnosti i jednostavnosti postupka izdavanja UTU.

Po Smolovićevim riječima najviše štete zbog takve odluke imaće građani.

”Oni će umjesto u svojim opštinama po urbanisitčko-tehničke uslove morati da odlaze u Podgoricu, a vjerujem da će to podrazumijevati duže čekanje nego što je slučaj kod nas u lokalnim samoupravama”, kazao je Smolović.

Urbanističko-tehnički uslovi, odnosno smjernice za izgradnju objekta predstavljaju prvi korak ka dobijanju građevinske dozvole. UTU se izdaju, u skladu sa Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata na osnovu usvojene prostorno-planske dokumentacije. Izdavanje tog dokumneta košta 50 eura. Smolović kaže da oduzimanje nadležnosti za izdavanje tog dokumneta neće značajnije finansijski uticati na budžet Opštine, te da je mnogo važnija poruka koja se želi poslati takvom odlukom, a to je da se umjesto decentralizacije ide ka centralizaciji.

”Ipak želim da vjerujem da će razum pobijediti i da će Vlada ispraviti svoju odluku, a sve u cilju brzine i efikasnosti, te smanjenja troškova građana i investitora”, kazao je Smolović.

Zajednica opština podnijela je u ponedjeljak Vladi inicijatvu, da donese uredbu kojom će poslove izdavanja urbanističko-tehničkih uslova, osim za složene inženjerske objekte, iz nadležnosti Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i ubranizma, povjeriti jedinicama lokalne samouprave.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve