Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Skupština završila raspravu o budžetu, glasanje naknadno

Poslanici su danas završili raspravu o Predlogu zakona o budžetu za narednu godinu, o kojem će se naknadno izjasniti.

Poslanici su prethodna dva dana objedinjeno raspravljali o najvažnijem ekonomskom dokumentu u državi, kao i o Vladinoj odluci o zaduživanju Crne Gore u narednoj godini.

Nezavisni poslanik, Aleksandar Damjanović, kazao je da ga raduje najava premijera Duška Markovića da će se snažno obračunati sa sivom ekonomijom.

„Tu su ogromni potencijalni prihodi za budžet. Tom borbom bi trebalo da se uvede red u ekonomiju, da se razbiju neki naslijeđeni monopoli i omogući bolje poslovanje privatnom sektoru“, rekao je Damjanović.

On je naveo da očekuje da Vlada i Ministarstvo finansija iskorače hrabro u rješavanju problema u bankarskom sektoru.

„Očekujem da jasno iskažu stav i preuzmu mjere da to saniraju, jer ovo stanje može da eskalira. Kako će se Crna Gora snaći u ovim godinama koje dolaze kada se nećemo moći olako zaduživati“, pitao je Damjanović.

Prema njegovim riječima, praksa pokazuje da je neophodno da jedna od budžetskih pretpostavki za narednu godinu bude preispitivanje dosadašnje poreske politike.

„Ovakva poreska politika je u korjenu sve većeg jaza koji imamo u Crnoj Gori. Moramo imati princip da se naplati više od onoga ko ima i zarađuje više. Nemamo taj princip i imamo konstatan rast razlika sjevera i juga i nezadovoljstvo građana koji dugo trpe, ali očekuju da od ovakvog ekonomskog rasta imaju neku korist“, dodao je Damjanović.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Ranko Krivokapić, ocijenio je da je budžet realni pokazatelj šta je politika u jednoj državi, odnosno kome da se pomogne, a kome da se oduzme.

„Oduzima se novac od građana i dijeli kako država misli da je najbolje“, smatra Krivokapić.

On je kazao da crnogorska ekonomska politika ima trajne probleme koji su sve veći, da dug i troškovi za plate i administracija rastu, dok se sve manje ima za školstvo, zdravstvo, obrazovanje i odbranu.

„SDP je predložio amandman da se djeci u Crnoj Gori kupe lap topovi od četvrtog do devetog razreda, što je osam miliona EUR. Da bar kad odu u Evropu budu kompetetivni i da im damo znanje ako im ne dajemo perspektivu u Crnoj Gori“, naveo je Krivokapić.

On je pitao koja politika može opravdati da se više daje za kamate nego za obrazovanje.

„Treba radikalnije ući u djeljenje ovoga što ste uzeli na pravedniji način“, rekao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, ne postoji luksuznija stvar od jahte, a oni plaćaju gorivo po 57 centi, a crnogorska ili francuska sirotinja 1,2 EUR, pri tom je francuska mnogo bogatija od crnogorske i njhova minimalna penzija je u hiljadama.

„Zašto ne oporezovati one koji imaju vikend kuće u Crnoj Gori? SDP će to naplatiti, prvi na redu će biti oni koji imaju vikendice, a onda oni koji imaju više od ostalih“, naveo je Krivokapić.

SD će podržati budžet

Poslanik Socijaldemokrata (SD), Boris Mugoša, saopštio je da će ta partija podržati predloženi budžet, jer je on razvojni.

„Razvojni je zbog, do sada, najvećeg kapitalnog budžeta, čiji je veći dio namijenjen sjeveru. Razvojni je i jer je više novca obezbijeđeno za obrazovanje, zdravstvo, poljoprvredu, nauku i sport“, kazao je Mugoša.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Tarzan Milošević, rekao je da nijedan budžet nija lako koncipirati, jer treba napraviti ravnotežu.

„Poseban izazov su prihodi koje treba naplatiti, a da pritom ne ugorozimo ljude i firme koji stvaraju nova dobra. Sa druge strane imamo troškove koje treba djelimično smanjiti i obezbijediti novac za kapitalne projekte“, poručio je Milošević.

On je dodao da nema države, firme ili domaćinstva da imaju idealne troškove.

„Treba pokušati što racionalnije trošiti i akcenat staviti na razvoj i unaprjeđenje nauke i tehnologije“, kazao je Milošević.

On je, govoreći o budžetskom deficitu, saopštio da njega ne bi bilo da nema ulaganja u kapitalne projekte.

„Stalno govorimo o autoputu, a niko nije rekao da je on ekonomski isplativa i opravdana investicija“, naveo je Milošević.

On smatra da treba sačuvati i unaprijediti dostupnost zdravstvene zaštite i obrazovanja.

„Kultura i sport ne mogu biti privilegija velikih gradova i sredina“, dodao je Milošević.

Vlada uspjela da obezbijedi realan rast

Ministar fiansija, Darko Radunović, saopštio je da je Vlada uspjela da obezbijedi realan rast i da građani osjećaju njegove efekte, ali ipak ne u totalnom obimu i u svim elementima.

„Kvalitet života nijesu samo plate i lična primanja. Vjerujem da smo pronašli mjeru gdje smo u periodu fiskalne konsolidacije povećali zaposlenost, očuvali visinu zarada, penzija i socijalnih davanja i uspjeli da rekonstruišemo neke škole i adaptiramo vrtiće. To nije dovoljno, može se još više“, kazao je Radunović.

On je, odgovarajući dijelu poslanika koji su govorili o ukupnog dugu Crne Gore, rekao da je na njega prije dvije godine plaćana ponderisana kamatna stopa od 3,7 odsto, a da sada ona iznosi 3,1 odsto.

„To je značajan uspjeh, s obzirom na obim sredstava koji smo refinansirali“, tvrdi Radunović.

Kada su u pitanju nedostajuća sredstva za narednu godinu, koja iznose 556 miliona EUR, Radunović je kazao da već sada postoji 186 miliona EUR.

Vlada će, kako je najavio, 190 miliona EUR obezbijediti kroz aranžamn sa Exim bankom za autoput.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve