Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Skupština: Prvi sajber napad otkriven 20. avgusta, finansijski podaci svakako na sajtu

Dodaju da se sajber aktivnosti, kojima je u ovom trenutku izložena skupštinska IT infrastruktura, uz pojačani nadzor, uspješno neutrališu

Na navode da je hakerska grupa “Cuba ransomware” 19. avgusta pristupila određenim finansijskim podacima Skupštine Crne Gore, iz parlamenta ističu da je sajber napad na serversku infrastrukturu te institucije detektovan 20. avgusta 2022. godine u 00:52:34, a podaci do kojih je grupa navodno došla svakako objavljuju na sajtu Skupštine.

“Imajući u vidu da se u navedenom tekstu između ostalog tvrdi da je hakerska grupa u posjedu ‘finansijskih dokumenata, korespondencije sa bankarskim zaposlenicima, poreskih dokumenta, bilansa stanja…’ želimo posebno istaći da su sva finansijska dokumenta, kao i zarade javnih funkcionera Skupštine Crne Gore, te sprovedene javne nabavke Skupštine Crne Gore, javno dostupni na web portalu Skupštine Crne Gore, a Skupština Crne Gore je ih objavljuje i u otvorenom “open data” format”, navode iz Skupštine.

Ističu da se sve finansijske transakcije Skupštine vrše preko Državnog trezora – ministarstva finansija Vlade Crne Gore.

“Pravovremenom reakcijom Odsjeka za informaciono komunikacione tehnologije Skupštine, širenje kripto virusa zaustavljeno je, a sistem povraćen iz sigurnosnih kopija koje se redovno rade”, ističu iz Skupptine.

Sistem je, dodaju, u punom kapacitetu uspostavljen u nedelju 21.avgusta u 23:58 časova.

“Informacioni sistem Skupštine nije pretrpio štetu na podacima izuzev nedostupnosti pojedinih servisa u gore navedenom periodu (vikend 20-21.8.)”, navodi Skupština.

O incidentu je shodno procedurama, obaviješten nacionalni CIRT tim.

“Ni u jednom trenutku (osim vikenda subota 20.8. – nedjelja 21.8.) interni sistem Skupštine Crne Gore nije bio u offline režimu i funkcioniše stabilno u punom kapacitetu. Web portal Skupštine Crne Gore cijelo vrijeme je radio u punom kapacitetu i ni u jednom trenutku, uključujući i vikend subota 20.8. – nedjelja 21.8, nije bio nedostupan”, navodi se u reagovanju.

Dodaju da se sajber aktivnosti, kojima je u ovom trenutku izložena skupštinska IT infrastruktura, uz pojačani nadzor, uspješno neutrališu.

“Podsjećamo javnost, da je Parlament Crne Gore, između ostalog zahvaljujući obajljivanju svih svojih finansijskih informacija i u otvorenom formatu, proglašen za najtransparentniji zakonodavni dom na prostoru bivše Jugoslavije, uključujući i države Evropske unije, Sloveniju i Hrvatsku”, zaključeno je u saopštenju Skupštine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve