Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Skupština Prijestonice 27. avgusta o ustoličenju Joanikija

Đurašković sugeriše organizatorima da odustanu od ceremonije ustoličenja na Cetinju.

Inicijativa Socijaldemokratske partije koju je podnio predsjednik Kluba odbornika SDP u Skupštini Prijestonice Nikola Đurašković je prihvaćena i zakazana je vanredna sjednica Skupštine Prijestonice za 27. avgust, a povodom najavljenog ustoličenja mitropolita SPC Joanikija, saopšteno je iz te partije.

“Razlozi za donošenje Zaključaka o sprovođenju aktivnosti na očuvanja građanskog mira vezani su za aktuelnu bezbjednosnu situaciju koja može biti narušena u susret 05. septembru kada je najavljeno ustoličenje Mitropolita SPC gospodina Joanikija u Cetinjskom manastiru na Cetinju. Uvažavajući činjenicu da su brojnim javnim obraćanjima podignute tenzije od strane dijela javnih aktera koji su vrijeđajući Cetinje i Cetinjane i sve one koji se protive ideološkoj i političkoj misiji SPC koja decenijama vrijedja i negira Crnogorce otvoreno uticali na usložnjavanje političkih prilika i podizanje tenzija. Cetinje kao mjesto veličanstvenog otpora toj politici u najtežim vemenima 90-ih ne može ćutke posmatrati da se u njemu odigrava simbolično potčinjavanje i pokoravanje Crne Gore”, izjavio je Đurašković.

Đurašković sugeriše organizatorima da odustanu od ceremonije ustoličenja na Cetinju.

“Zato, ovim Zaključcima, između ostalog, apelujemo na organizatore ovog čina da odustanu od ceremonije koja se s pravom doživljava kao akt provokacije, posebno imajući u vidu aktuelni politički kontekst i vjekovnu nepravdu prema jednom narodu kojem se otima njegovo kulturno i istorijsko nasljeđe kao posljedica nasilne aneksije 1918. godine, što je čin bez presedana u evropskim okvirima. Taj čin mogu organizovati na drugom mjestu i time dati doprinos građanskom skladu i izbjeći nepotrebne tenzije”, istakao je Đurašković.

Poručuje da donošenjem ovih zaključaka se iskazuje namjera Skupštine Prijestonice da se očuvaju vrijednosti i zaštite prava garantovana Ustavom.

“Cijeneći da su građanski mir i spokoj svih građanki i građana Cetinja naše najveće vrijednosti smatramo neophodnim da donošenjem ovih Zaključaka iskažemo jasnu namjeru Skupštine Prijestonice da očuva ove vrijednosti i u potpunosti zaštiti sva Ustavom zagarantovana prava građanki i građana Cetinja, kao i svih koji borave na Cetinju”, rekao je Đurašković.

Zahvalio se predjesnici Skupštine što je prepoznala značaj ove inicijative.

“Zahvaljujem predsjednici Skupštine Prijestonice Dejani Dizdar što je prepoznala značaj inicijative i trenutka i zakazala sjednicu”, zaključio je Đurašković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Skupština Prijestonice 27. avgusta o ustoličenju Joanikija – CG Vijesti
18.08.2021-13:46 13:46

[…] Aktuelno […]

tiktiktak
18.08.2021-13:52 13:52

Eto im Berane-Pljevlja-Andrijevica-Zabljak pa nek ga tamo Ustolice a dje bas na Cetinje – To rade namjerno da provociraju Crnogorce!