Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Skupština organizuje edukativni program za 41 srednjoškolca

Prvog dana programa, učesnicima će se obratiti generalni sekretar Skupštine Aleksandar Klarić, a drugog dana predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić i stalni predstavnik UNICEF-a za Crnu Goru Huan Santander

Skupština Crne Gore naredna dva dana, po prvi put organizuje edukativni program pod nazivom „Simulacija rada parlamenta“, u kojem će učestvovati 41 srednjoškolac/ka.

”To je samo nastavak cijelog niza aktivnosti koje na veoma konkretan način doprinose višem stepenu transparentnosti i otvorenosti rada Parlamenta, a koje su dovele do toga da Skupština Crne Gore bude proglašena najtransparentnijim parlamentom u našem regionu, uključujući tu i Hrvatsku i Sloveniju, kao članice EU”, navodi se u saopštenju Skupštine.

Prvog dana programa, učesnicima će se obratiti generalni sekretar Skupštine Aleksandar Klarić, a drugog dana predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić i stalni predstavnik UNICEF-a za Crnu Goru Huan Santander.

”U pilot fazi programa, koji Skupština, preko svog Edukativnog centra, realizuje u saradnji sa predstavništvom UNICEF-a u Crnoj Gori, učestvuju učenici Gimnazije „Slobodan Škerović” i Srednje ekonomske škole „Mirko Vešović” iz Podgorice, koji će imati priliku da uz pomoć Stručne službe Skupštine Crne Gore rad parlamenta simuliraju kroz rad radnih tijela i plenarnog zasijedanja”, navodi se u saopštenju.

Dvodnevnoj Simulaciji, prethodile su, kako ističu, višemjesečne temeljne pripreme uz posebnu realizaciju radionica na kojima su učesnici Simulacije upoznati sa temama demokratije, parlamentarnog sistema, izbornog sistema, dijaloga i debate u kontekstu parlamenta sa posebnim osvrtom na zakonodavnu proceduru u Skupštini Crne Gore.

Pored organizovanog obilaska zgrade, učenici su imali priliku i da se bliže upoznaju sa radom parlamenta, njegovim nadležnostima i funkcijama, istorijatom, kao i aktivnostima radnih tijela i poslaničkih klubova.

”Program ima za cilj da upozna učenike i učenice srednjoškolske populacije sa procesom donošenja zakona u svim njegovim fazama. Na ovaj način, Skupština Crne Gore nastavlja da sprovodi politiku otvorenih vrata za svoje građane i građanke, naročito mlađu populaciju ”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve