Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Skupština opštine Kotora: Usvojen Statut, kreću investiciona ulaganja

Sjednici nijesu prisustvovali 16 odbornika opozicionih partija

Skupština kotorske opštine je na danas održanoj XXVIII sjednici usvojila Prijedlog Statuta opštine Kotor.

foto Skala radio

Obrazlažući Prijedlog Statuta, Vido Drašković je, u ime Odbora za Statut i propise, kazao da prethodna vlast nije bila zainteresovana za funcionisanje lokalne samouprave i naglasio da su evidentno na političkoj sceni u kotorskoj opštini u prethodnom periodu bili lični interesi, a ne interesi grada što je osnovni razlog kašnjena, pa se tek danas usvaja Statut opštine Kotor.

Odbornik DPS-a Željko Avramović je, u skladu sa najnovijim medijskim istupanjima čelnika određenih opozicionih političkih partija u Kotoru, pitao da li predaja amandmana odbornika Milivoja Latkovića iz redova Demokratske narodne partije znači da se ova partija vraća u lokalni parlament.

Latković je, kazao je Avramović, podnio zanimljiv amandman, ali se o njemu ne može raspravljati jer predlagač nije prisutan.

“Sama činjenica da je predao amandman otvara mogućnost učešća odbornika ove partije u rad Skupštine opštine”, smatra odbornik DPS-a.

Na ovo pitanje odgovorio je predsjednik Skupštine Jovo Suđić konstatacijom da sa njim niko od opozicionih odbornika nije razgovarao i da nije imao nikakve kontakte sa njima, ali da mu je lično žao što oni ne učestvuju u radu, jer su teme od posebnog interesa za Kotor, njegov razvoj i funkcionisanje.

Donošenje Statuta je zakonsta obaveza i podrazumijeva čitav set odluka koje proizilaze iz ovog akta, čulo se na današnjoj sjednici.

Novina je da nema više mjesnih centara, o čemu će biti organizovane javne rasprave, a u Statutu je poseban akcenat dat i na rad NVO sektora.

Odbornici su takođe usvojili i Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o naknadi za ekonomsko iskorišćavanje kulturnih dobara i Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o načini i rokovima plaćanja turističke takse koja se kreće od tri eura do 400 eura u zavisnosti od broja kreveta.

Kada su u pitanju Prijedlozi Odluke o usvajanju Plana potrošnje Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora za 2019. godinu, Programa rada i Programa uređenja prostora za 2019. godinu, vd direktora Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora Zoran Mrdak je objasnio da se sa usvajanjem ovih važnih dokumenata kasnilo zbog nerada i neažurnosti prethodne vlasti.

On je kazao da su opredijeljena sredstva za brojne aktivnosti. Prošlo je 25 dana od kad je nova vlast preuzela upravljanje i već se vide pomaci. Mrdak je saopštio da su uočeni nedostaci u svim mjesnim zajednicama i da će, shodno programu, Direkcija reagovati.

“Za uređenje prostora Programom rada Direkcije je izdvojeno 3.709.000 eura i 3.302.000  za projektovanje i investiciono održavanje objekata koji ne spadaju u komunalno opremanje građevinskog zemljišta. Planirano je da ukupni primici budu 9.622.000 eura, a investiciono održavanje obuhvata značajne segmente, kao što su bujični kanali, saobraćajnice, ali i aktivnosti vezane za konzervatorske radove koji podrazumijevaju sat kulu, perašku tvrđavu, palata Visković, gradski bedemi”, apostrofirao je Mrdak.

Kad je u pitanju izgradnja pothodnika, Mrdak je podsjetio da je prije prethodne vlasti donešena odluka o izgradnji ovog važnog infrastrukturnog objekta, ali da je ona bila od njihove strane blokirana i da će sad morati da se krene u aktivnosti po pitanju ovog objekta.

“Dobijena je bila građevinska dozvola i početkom naredne godine, sigurno će se krenuti u realizaciju i izgradnju pothodnika”, rekao je Mrdak.

Predsjednik opštine Željko Aprcović pojašnjavajući situaciju sa izgradnjom pothodnika podsjetio je na razgovor i sa projektantom Dubljevićem, a i sa firmom YU Briv koja je 2017. godine, na osnovu tendera, dobila posao izgradnje ovog objekta koji je od posebnog značaja za Kotor, budući da je pješački saobraćaj prepoznat kao jedan od glavnih problema u svakodnevnom funkcionisanju saobraćaja.

“Najvažnije je da će se pothodnik raditi, ali i fontana u okviru projketa”, kazao je predsjednik Kotora.

Uradiće se sveobuhvatno snimanje bedema kako bi svima onima koji plaćaju skupu kartu bio omogućen bezbijedan obilazak. To bi se uradilo iz izvornih prihoda lokalne samouprave.

Za Nacrt Odluke o lokalnim administrativnim taksama i Nacrt Odluke o lokalnim komunalnim taksama određena je javna rasprava u trajanju od 15 dana.

Sjednici nijesu prisustvovali 16 odbornika opozicionih partija.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve