Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Skupština Opštine Kotor bez kvoruma zbog bojkota dva odbornika DF-a, Jokić: Bliži smo prinudnoj upravi

Dva odbornika Demokratskog fronta-Slobodan Bobo Lazović i Željko Knežević, bojkotuju rad gradskog parlamenta zajedno sa opozicijom

Nakon prekida rada Skupštine opštine Kotor, predsjednik opštine Vladimir Jokić je kazao novinarima da je politička situacija u gradu jasna svima koji prate zasijedanja gradskog parlamenta tokom proteklih šest mjeseci.

Dva odbornika Demokratskog fronta-Slobodan Bobo Lazović i Željko Knežević, bojkotuju rad gradskog parlamenta zajedno sa opozicijom.

“Negdje je očekivano da opozicija na taj način ostvaruje svoja politička prava, ali ono što nije očekivano jeste da su upravo ta dva odbornika već pola godine u ovom statusu. Ovdje su devet odbornika Demokrata, odbornica Ure, pet odbornika Koalicije „Za budućnost Kotora“, nas petnaestoro je već konstantno u istom pozivu da skupština nastavi rad i normalno funkcioniše. Što se tiče samih pregovora i u njima se sa naše, kao i sa strane ostalih predstavnika i konstituenata koalicije pokazala dobra volja za prevazilaženjem problema, ali sa druge strane apsolutno takva volja ne postoji“, kazao je Jokić.

Kao predsjednik opštine Kotor ne razumije što su motivi i  politički cilj dvojice odbornika koji bojkotuju rad SO Kotor.

“Kao društveno aktivan čovjek u ovom gradu posebno ne mogu da shvatim da imamo stručnjake opšte prakse koji su iz mandata u mandat stručnjaci za različitih oblasti. Nekada za građevinu, nekada za kulturu, a vjerovatno sjutra, ako bi se otvorila neka agencija za istraživanje svemira, i za to bi bili stručni. Svakako je da će svi nositi svoju odgovornist što se tiče budućnosti rada. Ja sam izabrani predsjednik Opštine Kotor, zastupam Opštinu u njenom najboljem interesu i za ono što je moj posao i moj rad u skladu sa zakonom, ne pribavljam saglasnost ni moje partije, niti drugih partija, to su tekući poslovi“, rekao je Jokić.

Upitan da li je „kamen spoticanja“ u Koaliciji reorganizacija rada u Kulturnom centru, kao i ono što se u javnosti komentariše ovih dana, a to je da je potpisao sporazum sa KotorArtom mimo saznanja njegove partije, Jokić odgovara kako nekome može biti problem to što su se Opština Kotor i država međusobno obavezale da će u narednih pet godina finansirati kulturna dešavanja u gradu.

“To može biti samo problem nekome ko je zlonamjeran. Što se tiče sredstava, ona su godinama bila opredjeljivana budžetom i kroz Plan kulturnih manifestacija Opštine Kotor. To što se govori su  apsolutne besmislice, a insinuacije na potencijalnu korupciju su laži koje se danas koriste nebili se zamutila voda i u tako mutnoj vodi plivalo i dograbilo ono što se planira dograbiti. Toga neće biti. Možemo samo napraviti dogovor kako zakon nalaže i kako je najbolji interes grada. Politički procesi su takvi, ako se ne slažemo i to je u redu i po tom pitanju možemo da se raziđemo. Ako je intencija gospode koja bojkotuje skupštinu da izazou prinudnu upravu i vanredne izbore, to nama nije problem. Mogu doći i ponuditi takvo rješenje, pa da se oko toga dogovorimo. To svakako nije naša intencija, jer radimo sve da dođe do dogovora, ali on mora biti u okviru prihvatljivih zakonskih okvira i u javnom interesu“, saopštio je Jokić.

Kotor je danas, kaže, za jedan dan bliži uvođenju prinudne uprave nego juče.

“Što se tiče rokova, imamo preporuku Ministarstva javne uprave da se skupština održi 18. marta. To je i dalje samo preporuka, a nakon toga idu druge procedure. Postoji još rokova do eventualnog donošenja takve odluke. Međutim, ovdje nije poenta u rokovima, preporukama i upozorenjima bilo kog državnog organa, već da dva odbornika Demokratskog fronta blokiraju čitav grad. Nema donesene Odluke o budžetu, nema Plana rada Direkcije. Zamislite nonsens u kojem odbornici Demokratskog fronta ne dolaze na skupštinu gdje je na dnevnom redu Predlog rada Direkcije koji je sastavljala direktorka koju su nominovali na tu poziciju. To se zdravom logikom ne može objasniti“, poručio je Jokić.

Postizanje kompromisa je moguće, pojašnjava, a na stolu je više prijedloga.

“Metod uvođenja šibicarenja, da bi se neka vlast održala, pa ćeš ti meni ovo, a ja tebi ono, je neprihvatljiva. Nismo zato išli na izbore i pobijedili, već da ostvarujemo najviši javni interes“, zaključio je Jokić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve