Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Skupština objavila konkurs za izradu zaštitnog znaka

Dodaju daje cilj idejno-grafičkog rješenja je, ostvarenje originalnog i kvalitetnog rješenja znaka i logotipa Skupštine Crne Gore, koje treba da simbolizuje istoriju, duh i tradiciju crnogorskog parlamentarizma, kao i značaj Skupštine Crne Gore u savremenom demokratskom društvu

Skupština Crne Gore objavila je 30. jula konkurs za izradu idejno-grafičkog rješenja zaštitnog znaka i njegovu osnovnu primjenu, a rok za prijavu je 27. septembar.

Kako navode iz Skupštine, predmet konkursa je izrada idejno-grafičkog rješenja zaštitnog znaka, koje treba da sadrži znak (grafički simbol) i naziv-ispis Skupština Crne Gore (slovni dio) u kolor i crno-bijeloj varijanti, sa slovnim znacima ćiriličnog i latiničnog pisma.

Dodaju daje cilj idejno-grafičkog rješenja je, ostvarenje originalnog i kvalitetnog rješenja znaka i logotipa Skupštine Crne Gore, koje treba da simbolizuje istoriju, duh i tradiciju crnogorskog parlamentarizma, kao i značaj Skupštine Crne Gore u savremenom demokratskom društvu.

“Rješenje treba da bude jednostavno, prepoznatljivo i primjenjivo u svim formama poslovne i vizuelne komunikacije, u kojoj je Skupština Crne Gore predstavljena kao nosilac ustavotvorne i zakonodavne vlasti, posvećena razvoju društva u skladu sa najvišim vrijednostima demokratije”, piše u konkursu.

Poručuju da je za prvorangirani konkursni rad predviđena nagrada u iznosu od 4.000 eura, drugorangirani 600 eura, a trećerangirani konkursni rad dobiće 300 eura.

“Znak, kao grafička dopuna logotipa, može biti fizički odvojen ili ugrađen u njega. Treba da predstavlja stilizaciju motiva, izbor boja, eventualne sekundarne grafičke elemente i boje pozadine u primjeni. Boje se definišu u konvencionalnim modelima: pozitiv, negativ, RGB, CMYK, Pantone. Jedinstvo znaka i logotipa u zaštitnom znaku treba predstaviti kroz moguće i zabranjene vidove palete boja, veličina, proporcija, kompozicija, rotacija, pozicija primjene i slično”, navedeno je u konkursu.

Vizuelni identitet Skupštine Crne Gore, kako je napisano, treba da objedini specifičnosti njene uloge u društvu.

“Vizuelno rješenje bi trebalo da odslikava uloge Parlamenta u uslovima savremene demokratije, uz uvažavanje više od 100 godina tradicije parlamentarnog života u Crnoj Gori. Izgled idejno-grafičkog rješenja zaštitnog znaka Skupštine Crne Gore treba da ukaže na to da je Parlament snažna državna institucija, dom svih građana, utemeljen na vladavini prava, socijalnoj pravdi i osnovnim ljudskim pravima, koji poštuje slobodno izraženu volju naroda i garantuje jačanje slobodnog i otvorenog društva” , piše u konkursu.

Kako navode, konkurs je anoniman i otvoren za sva fizička i pravna lica koja ispunjavaju uslove.

“Na konkurs se ne može prijaviti: osoba koja je neposredno angažovano na pripremi i sprovođenju konkretnog konkursa; član uže porodice osobe iz tačke 1 i osobe koja neposredno sarađuju sa njima u vrijeme trajanja konkursa (stalni poslovni partneri, stalni saradnici) i osoba koja je zaposlena u Skupštini Crne Gore. Članom uže porodice smatraju se: Supružnik, djeca (bračna, vanbračna, usvojena i pastorčad), braća, sestre, roditelji i usvojioci”, precizirano je u konkursu.

Članovi žirija su:

– Ana Unkašević, magistar grafičkog inženjerstva i dizajna – predsjednica,

– Ivan Ivanović, filmski i televizijski producent – član,

– Prof. dr Boban Melović, profesor na Univerzitetu Crne Gore – član,

– Aleksandar Samardžić, spec. sci. državno-pravnih studija, heraldičar – član i

– Mirko Milošević, rukovodilac Odsjeka za snimanje i emitovanje sjednica – član.

Članovi Tehničke komisije su:

– Nataša Komnenić, VSS, pomoćnica generalnog sekretara Skupštine Crne Gore,

– Mirko Stanković, VSS, šef Biroa za javne nabavke iž

– Dragana Bošković, VSS, samostalna savjetnica I u Birou opštih poslova.

Dodatne informacije mogu se dobiti putem telefona 067/ 811 541 i 020/404 540 ili mejla: [email protected].

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve