Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Skupština i OEBS opremili dvije parlamentarne konferencijske sale

Bečić u svom obraćanju je pohvalio saradnju sa Misijom OEBS-a u Crnoj Gori, istakavši da je od prvog dana obavljanja funkcije naišao na dobar, otvoren, prijateljski odnos i ispruženu ruku saradnje

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić i zamjenica šefa Misije OEBS-a u Crnoj Gori Siv-Katrine Leirtroe danas su svečano otkrili table na ulazu u Plavu salu i Crveni salon, postavljene u znak zahvalnosti na video opremi za direktan prenos i emitovanje sjednica skupštinskih odbora koju je OEBS donirao Skupštini, saopšteno je iz te Institucije.

Bečić u svom obraćanju je pohvalio saradnju sa Misijom OEBS-a u Crnoj Gori, istakavši da je od prvog dana obavljanja funkcije naišao na dobar, otvoren, prijateljski odnos i ispruženu ruku saradnje, te da je rezultat toga u prethodnih nekoliko mjeseci uspješna realizacija brojnih projekata koji su imali za cilj podizanje transparentnosti i javnosti rada parlamenta.

“Jedan od najznačajnijih projekata koje smo realizovali u partnerstvu Skupštine i Misije OEBS-a, gdje je Skupština izdvojila jedan, a Misija značajniji i veći dio sredstava, obezbijedio je da tri skupštinske sale u kojima se održavaju sjednice radnih tijela, opremimo najsavremenijom opremom, robotizovanim kamerama i drugom neophodnom opremom, koja je omogućila da se prvi put u istoriji crnogorskog parlamenta uživo i direktno prenose sjednice radnih tijela. Zaista, ta izuzetno skupa ali i veoma korisna i kvalitetna oprema je omogućila mnogo čega. Na prvom mjestu, obezbijedila je da građani Crne Gore imaju potpuni uvid u rad radnih tijela i aktivnosti poslanika i ovih dana razgovarajući širom Crne Gore sa građanima vidim da pomno, svakodnevno i intenzivno prate sjednice radnih tijela, što meni kao predsjedniku parlamenta pričinjava veliko zadovoljstvo“, rekao je Bečić.

On  je podsjetio na niz realizovanih projekata, kao što su nova veb prezentacija koja omogućava pretragu relevantnih podataka u otvorenom format i nudi mnoge druge pogodnosti u odnosu na raniji period. Zatim, institucionalizovanje predstavki, čime je, kako je naveo, jasno uređen odnos između građanina i Skupštine Crne Gore. Prema riječima Bečića, pri kraju je i veliki projekat digitalizacije zakonodavnog procesa.

“Sve u svemu, nedvosmisleno, za ovo kratko vrijeme, nekih sedam mjeseci od početka rada 27. saziva Skupštine Crne Gore, učinili smo mnogo da bismo podigli otvorenost, transparentnost i javnost rada, a sve je to u funkciji jačanja kontrolne i nadzorne funkcije parlamenta. Jer smo obećali da će ovaj parlament imati ono mjesto koje mu pripada po Ustavu, a to je da bude zaista nešto što je epicenatar demokratije, centralna društveno-politička pozornica i mjesto svih građana Crne Gore“, zaključio je Bečić.

Zamjenica šefa Misije OEBS-a u Crnoj Gori Siv-Katrine Leirtroe podsjetila je da Misija OEBS-a u Crnoj Gori od 2006. godine sprovodi aktivnosti u cilju pružanja podrške Skupštini u ispunjenju njenih uloga kao efikasnog zakonodavca, tijela koje vrši nadzor izvršne vlasti i foruma za politički dijalog.

Leirtroe je kazala da je u okviru dugogodišnje saradnje Misija OEBS-a nabavkom tehničke opreme za dvije parlamentarne konferencijske sale, podržala inicijativu predsjednika Skupštine koji je pokrenuo ovaj postupak.

“Ponosni smo što možemo da podržimo skupštinske inicijative javnog informisanja, koje će građanima omogućiti da prate rad poslanika i poslanica. Donirana oprema predstavlja dugotrajnu imovinu koja će osigurati povećanu otvorenost rada parlamentarnih odbora. Ova oprema se već koristi i omogućuje direktan prenos sjednica odbora na veb stranici skupštine, kao i direktan prenos na novom parlamentarnom kanalu”, kazala je Leirtroe.

Ona je istakla da se raduje nastavku saradnje na jačanju Skupštine kao ključne demokratske institucije.

“Na kraju,  željela bih da se zahvalim predsjedniku Skupštine i administrativnom timu na plodnoj saradnji uz iskrene čestitke na uspostavljanju parlamentarnog kanala u okviru Nacionalnog javnog servisa. Radujem se nastavku naše saradnje na jačanju Skupštine kao ključne demokratske institucije, istakla je zamjenica šefa Misije OEBS-a u Crnoj Gori.

Događaju je prisustvovao i generalni sekretar Skupštine Crne Gore Aleksandar Klarić, koji je zamjenicu šefa Misije OEBS-a u Crnoj Gori upoznao sa dosadašnjim rezultatima rada 27. saziva Skupštine, kao i planovima za naredni period, ističući značajnu ulogu koju u svim ovim aktivnostima ima stručna Služba Skupštine.

“Misija OEBS-a u Crnoj Gori nabavila je robotske kamere i dodatnu profesionalnu opremu za dvije skupštinske sale, kako bi poboljšala postojeći sistem za informacione tehnologije Skupštine. Oprema obezbjeđuje direktan prenos sjednica skupštinskih odbora na internet stranici Skupštine, kao i uživo emitovanje na novom skupštinskom kanalu koji je počeo sa radom 25. marta”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve