Utorak, 3 Oktobra, 2023
Rubrika:

Skupština da oblokira rad Agencije za zaštitu ličnih podataka

''Danas se navršavaju tri mjeseca od kada je Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) u blokadi, a nakon što su odlukom poslanika Skupstine od 29. decembra 2021. razriješeni predsjednik i član Savjeta, Sreten Radonjić i Bojan Obrenović'', ističe CGO

Centar za građansko obrazovanje poziva Skupštinu Crnu Gore da oblokira rad Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP).

“Danas se navršavaju tri mjeseca od kada je Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) u blokadi, a nakon što su odlukom poslanika Skupstine od 29. decembra 2021. razriješeni predsjednik i član Savjeta, Sreten Radonjić i Bojan Obrenović”, ističe CGO.

Podsjećanja radi, Radonjić i Obrenović su razriješeni zbog učešća u donošenju mišljenja na osnovu kojeg je Vlada kasnije odlučila da budu javno objavljena imena lica kojima je izrečena mjera samoizolacije, a za koje se naknadno utvrdilo da je bilo nezakonito.

No, Skupština nije okončala proces izbora novih članova, a zbog nedostatka kvoruma Savjeta, AZLP ne može vršiti svoju kontrolnu ulogu, niti redovno funkcionisati. CGO podsjeća da je rok za odlučivanje po žalbama u oblasti slobodnog pristupa informacijama 15 dana.

“Svako nepoštovanje tog obaveznog roka otvara mogućnost za utuženje pred nadležnim sudom, što može izazvati štetu po Budžet Crne Gore, ali i ostaviti posljedice na redovne procese u državi. Dužnost je Skupstina da urgentno riješi ovo pitanje i odblokira AZLP”, navodi CGO.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Sara
29.03.2022-10:44 10:44

Licni podaci moraju biti zasticeni…taj zakon vazi po citavom svijetu..