Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Sjutra u Luku Bar uplovljavaju dva britanska broda

Najavili su da će sjutra ujutru, u barsku luku, uploviti dva britanska broda, Argus i Mauntsbej (Mount’s bay)

Pripadnici Vojske Crne Gore, sa pripadnicima Kraljevskog marinskog korpusa britanskih Oružanih snaga će od 28. oktobra do 7. novembra na više lokacija u Crnoj Gori realizovati aktivnosti zajedničke obuke pod radnim nazivom „Odlučan odgovor 22“, ssaopšteno je iz Ministarstva odbrane.

U obuci će, kako se navodi, učestvovati oko 300 pripadnika VCG i oko 150 pripadnika britanskih oružanih snaga, uz korištenje većeg broja vojne tehnike, brodova, helikoptera, borbenih i drugih vozila, kojima raspolažu Vojska Crne Gore i britanske Oružane snage.

“Na obuci će biti uključena sva tri vida Vojske Crne Gore, Mornarica, Vazduhoplovstvo i Kopnene snage. Ona će biti realizovana u Luci Bar i u barskom akvatoriju, gdje će aktivnosti sprovoditi Mornarica VCG sa brodovima britanske Kraljevske mornarice, kao i u širem rejonu Pljevalja, gdje se jedinice VCG već nalaze na realizaciji stacionarnog logorovanja. Takođe, obuka će biti realizovana u vazdušnom prostoru Crne Gore, koji će koristiti helikopteri VCG i helikopteri britanskih Oružanih snaga, u kojem će helikopterske jedinice izvršavati svoje namjenske zadatke”, istakli su u saopštenju.

Iz Ministarstva opdbrane ističu da je primarni cilj ovih zajedničkih aktivnosti VCG sa britanskim Oružanim snagama “jačanje sposobnosti jedinica Vojske Crne Gore, usvajanje novih tehnika, taktika i procedura, te snaženje interoperabilnosti sa našim saveznicima”.

“Za britanske OS, ova obuka je dio veće obuke „Lavlji napad“, koja je dio operacije „Akilijan“”, dodaju u saopštenju.

Foto: Ministarstvo odbrane

Najavili su da će sjutra ujutru, u barsku luku, uploviti dva britanska broda, Argus i Mauntsbej (Mount’s bay).

“Takođe, u širem akvatorijumu Bara britanske amfibije iskrcaće dio britanskih vozila i dio ljudstva koji učestvuju na obuci”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve