Sastanak ministara vanjskih poslova država članica Centralno-evropske inicijative (CEI), u okviru crnogorskog predsjedavanja tom regionalnom organizacijom, biće održan sjutra u formatu video konferencije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, sastanak će otvoriti šef crnogorske diplomatije Srđan Darmanović, a u fokusu će biti tema „Region CEI – Tranzicija ka novoj normalnosti“.

Sastanku će, kako je najavljeno, prisustvovati komesar Evropske unije za susjedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji i regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge, kao i šefovi diplomatija i visoki predstavnici država članica i Sekretarijata CEI.

„Biće razmotrene mjere i aktivnosti koje su sprovedene u cilju rješavanja posljedica pandemije koronavirusa. Takođe, učesnici će razmijeniti mišljenja o modalitetima za jačanje veza i razmatranje novih perspektiva za saradnju u cilju daljeg osnaživanja CEI“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će sastanku prethoditi susret Komiteta nacionalnih koordinatora CEI, na kojem će Crna Gora predstaviti ažurirani program predsjedavanja CEI u 2020. godini, a biće riječi i o novim aktivnostima u okviru CEI fondova, programa i projekata.

CEI predstavlja najstariju i najveću regionalnu inicijativu na prostoru Centralne i Jugoistočne Evrope koja broji 17 članica.

Članice CEI su Albanija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Sjeverna Makedonija, Moldavija, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina.

Crna Gora predsjedava Inicijativom od januara do decemra ove godine.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve