Sjednica odbora prekinuta, nastavak sjutra

Sjednici su danas prvi put prisustvovali i poslanici iz Demokratske Crne Gore, Momo Koprivica i Danilo Šaranović, koji su za predstavnike u Odboru izabrani na sjednici Skupštine krajem avgusta. Demokrate su time prekinule bojkot rada tog skupštinskog tijela

Današnju sjednicu Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva obilježila su napuštanja članova Odbora. Nezadovoljan što njegov prijedog nije prihvaćen prvi je sjednicu napustio poslanik SDP-a Raško Konjević. Potom su to učinili poslanici Demokrata Momo Koprivica i Danilo Šaranović, te nezavisni poslanik Neđeljko Rudović. Kako nakon toga nije bilo kvoruma sjednica je prekinuta.

foto Antena M

Sjednici su danas prvi put prisustvovali i poslanici iz Demokratske Crne Gore, Momo Koprivica i Danilo Šaranović, koji su za predstavnike u Odboru izabrani na sjednici Skupštine krajem avgusta. Demokrate su time prekinule bojkot rada tog skupštinskog tijela.

Nakon što je potpredsjenik Skupštine Genci Nimanbegu saopštio da pozdravlja “dogovor DPS-a i Demokrata”  kojim su oni postali članovi Odbora reagovao je Šaranović i kazao da takvog dogovora nije bilo.

“Između i Demokrata i DPS-a nije bilo dogovara niti će. Ako neko dokaže suprotno, napustićemo politički život”, tvrdi on.

Član odbora iz SDP-a Raško Konjević tražio je odlaganje da bi se Administrativni odbor izjasnio o prijedlogu Posebnog kluba poslanika o sastavu Odbora.

Boris Mugoša iz SD-a je kazao da je suštinski za Konjevićev prijedlog, ali će prilikom glasanja biti uzdržan.

“Ipak, mislim da treba da nastavimo sa radom. Očekujem sa će se Administrativni odbor izjasniti po zahtjevu Posebnog kluba poslanika”, rekao je on.

“Treba naći odgovarajuće rješenje oko sastava Odbora”, smatra Koprivica.

On je potom pokušao da iskoristi priliku da šalje političke poruke, ali ga predsjednik Odbora Branimir Gvozdenović prekinuo i naglasio da mu je dao riječ da proceduralno govori.

Nezavisni poslanik Neđeljko Rudović je ocijenio da svi u Odboru vjeruju da političkim dijalogom može doći do političke stabiknosti Crne Gore.

“Raduje me najava da će se izmijeniti odluka o obrazovanju odbora i da se član 5 sprovede u djelo”, naglasio je on.

Članovi odbora su odbili prijedlog Konjevića nakon čega je on napstio sjednicu.

“Sada nemamo kvoum jer sjednici sada prisustvuje samo deset članova, a 11 je neophodno za donošenje odluka”, ustvrdio je Koprivica.

Na tu tvrdnju Koprivice reagovao je Gvozdenović koji je rekao: “To nije tačno”.

“Ovo je specifično radno tijelo, ima poseban način odlučivanja. Nema uslova za dalji rad. Opstrukcija je po politici Mila Đukanovića, Ranka Krivokapića i Predraga Bulatovića“, tvrdi Koprivica.

S druge strane Gvozdenović tvrdi da ima kvoruma.

“Mi želimo da radimo i ne opstruiramo rad”, poručio je on.

Nakon toga Koprivica i Šaranović su napustili sjednicu.

“Došli smo u situaciju da bude ugrožen rad u ovom Odboru. Tražim da se Adninistrativni odbor što hitnije izjasni o zahtjevu Posebnog kluba poslanika. Član DPS-a tri sedmice ne postupa po zahtjevu Posebnog kluba poslanika”, saopštio je Rudović, koji je potom napustio sjednicu.

Nimanbegu apelovao na sve da pokažu političku odgovornost. Prema njegovim riječima proceduralni razlozi su iskorišćeni da se opstruira rad Odbora.

Dragan Koprivica iz CDT-a je zatražio da se sjednica održi koliko je sjutra.

“Da probamo sjutra da imamo sve poslanike koji žele da rade u ovom Odboru. Rad Odbora se ne smije odlagati. Treba da budemo konstruktivni”, mišljene je Koprivice.

Gvozdenović je saopštio da su spremni da rade i to je više puta ponovio.

Sjednici  Odbora, kao što su i najavili nisu prisustvovali članovi iz Demokratskog fronta, koji bojkotuju rad tog tijela od 30. novembra prošle godine, kada je stavljen u zatvor poslanik tog opozicionog saveza Nebojša Medojević.

Komentari

avatar