Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Sinergija vladinog i nevladinog sektora ključna za poglavlje 27

Konferencija je okupila predstavnike institucija na nacionalnom i lokalnom nivou, organizacija civilnog društva, medija, biznis sektora, međunarodnih organizacija i diplomatskih misija u Crnoj Gori

Glavna pregovaračica Crne Gore s Evropskom unijom Zorka Kordić učestvovala je danas na konferenciji „Životna sredina kao dio pregovaračkog procesa Crne Gore na putu ka EU“, te naglasila da je sinergija vladinog i nevladinog sektora ključna za poglavlje 27.

Kordić je podsjetila da je poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promjene jedno od najkompleksnijih poglavlja u okviru pregovaračkog procesa, prvenstveno usljed obimne pravne tekovine EU koju je potrebno prenijeti u domaće zakonodavstvo, ali i zbog finansijskih sredstava koja je neophodno da država izdvoji da bi uspostavila infrastrukturu u skladu sa standardima EU, prvenstveno u oblastima upravljanja otpadom i kvaliteta voda.

“Veoma važno je i pitanje administrativnih kapaciteta, koje predstavlja i jedno od završnih mjerila u ovom poglavlju, a podrazumijeva da Crna Gora mora imati kadrove koji za specifične oblasti u ovom poglavlju posjeduju potrebna posebna znanja i vještine”, poručila je Kordić.

Iznijela je mišljenje da ekspertska baza koja postoji u civilnom sektoru do sada nije bila dobro iskorištena, što će se pokušati prevazići kroz prekompoziciju Radne grupe za poglavlje 27, tako što će u rad Radne grupe biti uključeno svih 5 predstavnika koje je nevladin sektor predložio.

Zaključila je da je današnja konferencija dokaz da je sinergija u radu između vladinih institucija i civilnog sektora vrlo moguća i neophodna, “jer svi radimo sa istim ciljem – za dobro Crne Gore, za očuvanje njenih dragocjenih, ograničenih prirodnih resursa, i za buduće generacije”.

Konferenciju je organizovala neformalna mreža nevladinih organizacija Koalicija 27.

Konferencija je okupila predstavnike institucija na nacionalnom i lokalnom nivou, organizacija civilnog društva, medija, biznis sektora, međunarodnih organizacija i diplomatskih misija u Crnoj Gori.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve