Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Sindikat medija CG: Nova mjera ograničava rad novinara koji nemaju riješen radni status

Takođe navode da status freelance novinara, fotoreportera i snimatelja nije regulisan ugovorima o radu, odnosno nikako nije regulisan

Sindikat medija Crne Gore poziva Ministarstvo zdravlja i Vladu da odustanu od nove mjere za sprečavanje širenja koronavirusa po kojoj zaposleni, prilikom njihovog kretanja između opština ili u periodu od 21 sat uveče do 5 ujutru, moraju policiji da, osim potvrde koju izdaje poslodavac, prilože i kopiju ugovora o radu ili rješenje o zasnivanju radnog odnosa.

“Smatramo da je ova mjera besmislena jer će ograničiti i spriječiti rad mnogih novinara/ki i medijskih radnika u Crnoj Gori koji nemaju riješen radni status, a sve to jer je država omogućila da ih pojedini poslodavci angažuju „na crno“ bez posljedica. Po istraživanjima Sindikata medija, posljednjih godina taj broj dostiže i 15% od ukupnog broja zaposlenih u medijima”, navode u saopštenju.

Takođe navode da status freelance novinara, fotoreportera i snimatelja nije regulisan ugovorima o radu, odnosno nikako nije regulisan.

“Naše koleginice i kolege koji rade za strane novinske kuće, zbog ove mjere, takođe neće moći da obavljaju svoje profesionalne zadatke”, ističu iz Sindikata.

Sindikat medija istovremeno protestuje zbog jučerašnje odluke Vlade i nadležnih ministarstava da javnost o novim mjerama protiv koronavirusa obavijesti putem konferencije za novinare, bez novinara, fotoreportera i snimatelja.

“Nadležni su tako izbjegli odgovore na brojna otvorena pitanja, a građani su ostali uskraćeni za pune informacije i pojašnjenja novih mjera. Takođe, to je potpuno suprotno od deklarativnih najava nove Vlade o punoj transparentnosti njenog rada. Istovremeno, Sindikat medija upozorava da se u posljednje vrijeme novinari, fotoreporteri i snimatelji sve češće ne pozivaju na događaje, a dešava se i da kada se pozovu, bez objašnjenja im bude zabranjeno fotografisanje, što se desilo prije nekoliko dana prilikom dolaska drugog kontigenta ruskih vakcina iz Srbije na podgorički aerodrom”, dodaju u saopštenju.

Ako je obećala punu transparentnost, nova Vlada to mora dokazati i djelima, a ne samo riječima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve