Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Simonović: Rakočević prekršio etička načela i iznio netačne navode

Prema njenim riječima, ovim je nastavljena praksa prejudiciranja i „donošenja presude prije suđenja“ koja se, naglasila je, „nažalost i na štetu cijelog društva odomaćila u političkom životu Crne Gore“

“Povodom otvorenog, neprimjerenog i nedopuštenog komentarisanja sudske odluke, koje je na današnjem zasijedanju Skupštine Crne Gore iznio poslanik Nikola Rakočević, Udruženje sudija Crne Gore (USCG) smatra bitnim obratiti se javnosti u cilju objektivnog informisanja i zaštite sudijskog integriteta, profesionalnosti i ugleda, koji su navedenom prilikom ozbiljno narušeni”, kazala je predsjednica USCG Husnija Simonović.

Ilustracija

Simonović je navela da je upuštajući se u komentarisanje sudske odluke koja se tiče skorašnjeg skrnavljenja spomenika Trinaestojulskom ustanku na Ravnom lazu, Rakočević grubo prekršio nekoliko zakonskih i etičkih načela, a uz to, kako je istakla, iznio i više netačnih navoda.

Predsjednica USCG je napomenula da je time prvenstveno naškodio nezavisnosti i ugledu sudske vlasti, a zatim i, kako je kazala, uticao na stvaranje negativnog stava o sudstvu u javnosti.

„Naime, poslanik je u svom komentaru naveo da ”je nedopustivo da se državni službenici ovako odnose prema počiniocima ovih djela“, čime je na prvom mjestu unizio sudijsku funkciju, jer sudije nijesu državni službenici već državni funkcioneri, što bi navedeni poslanik morao znati, a samim navodom dao ličnu ocjenu sudske odluke i direktno se umiješao u postupak koji tek treba da dobije svoj procesni tok i epilog pred sudom“, podsjetila je Simonović.

Prema njenim riječima, ovim je nastavljena praksa prejudiciranja i „donošenja presude prije suđenja“ koja se, naglasila je, „nažalost i na štetu cijelog društva odomaćila u političkom životu Crne Gore“.

Predsjednica USCG podsjeća da su sudije dužne suditi po zakonu, u skladu sa Ustavom Crne Gore, ratifikovanim međunarodnim ugovorima i ostalim propisima koji su doneseni na tim osnovama, bez obaveze podilaženja ičijem interesu ili potrebi.

„Stoga, da li je određeno postupanje suda „nedopustivo“ ili ne, može odrediti samo zakon, a na osnovu njega nadležna instanca suda. Ipak, učestala su miješanja u rad sudova, mahom od strane zakonodavne i izvršne vlasti, što se negativno odražava na sudstvo i direktno ugrožava Ustavom zagarantovanu nezavisnost sudske vlasti. Ovo dodatno otežava činjenica da se komentarisanju sudskih odluka pristupa sa paušalnih i politički motivisanih pozicija, bez elementarnog poznavanja materijalnog i procesnog prava, što značajno otežava rad sudovima i stavlja ih u nepovoljan društveni položaj“, podvukla je Simonović.

Ona je istakla da je predmetni događaj kod svakog ko baštini vrijednosti antifašističke borbe izazvao zgražavanje.

„Oštećen je spomenik jednom od najznačajnijih i najsvjetlijih događaja u našoj istoriji. Događaja koji je dokaz stalnog napora našeg naroda da uvijek, bez obzira na rizike, teži stvaranju boljeg, modernog i slobodnog društva – društva jednakosti, pravičnosti i pravde. Upravo kroz tu i slične borbe, iskovane su mnoge demokratske tekovine, a jedna od njih je i ta da se pravda zadovoljava pred sudom i da svako pred njim mora biti tretiran jednako. To se ne može niti smije dovoditi u pitanje, jer su zaštita i garancija ljudskih prava i sloboda jedan od najbitnijih zadataka svakog demokratskog društva“, poručila je Simonović.

Takođe, ona je navela da je pi donošenju predmetne odluke, postupajući sudija, bez obzira, kako kaže, na činjenicu da dijeli navedene vrijednosti i zaostavštinu pomenute borbe, zbog niza procesnih nepravilnosti shodno ZKP-u ukinuo rješenje o zadržavanju lica, „pokazujući time da lišavanje slobode mora biti zakonito, neprejudicirano, uz poštovanje ljudskih prava, bez obzira na emotivne ili druge posljedice koje počinjeno djelo može imati“.

Konačno, dodaje Simonović, ovim se doprinosi očuvanju interesa društva i države, uzimajući u obzir činjenicu o količini novca koji se izdvaja za protivzakonito lišenje slobode.

Predsjednica USCG podsjeća da je ova odluka kao i svaka druga sudska odluka detaljno obrazložena i dostupna javnosti, međutim, kako je kazala, još jednom se pokazalo da su manjak informacija i politički interesi ispred znanja i objektivnog informisanja.

„Suđenje i presude se mogu sprovoditi, odnosno donositi samo pred sudom. Svako odstupanje od toga je ozbiljno kršenje kako načela demokratije, tako i samog Ustava. U vezi sa tim, još jednom smo primorani apelovati na predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti da se suzdrže od miješanja u rad sudova, jer se pravda ne sprovodi pod pritiskom, već po zakonu i pravičnosti“, zaklčjučuje se u reagovanju predsjednice USCG.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve