Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Simijanović: Sa Amfilohijem i Abazovićem sam dogovarao novu vladu

Simijanović je otkrio da je sa preminulim mitropolitom Amfilohijem i jednim političarem koji je, kako kaže, bio tas na vagi-aludirajući na Dritana Abazovića iznio stavove ko treba da bude u Vladi

Američki, crnogorski, najvjerovatnije i srpski državljanin i špijun Stevan Simijanović, koji je hapšen u Nikšiću zbog optužbi za posjedovanje lažnog diplomatskog pasoša, potvrdio je u intervjuu za IN4S informacije Pobjede da je aktivno učestvovao u dogovorima o formiranju nove vlasti u Crnoj Gori.

On je otkrio da je sa preminulim mitropolitom Amfilohijem i jednim političarem koji je, kako kaže, bio tas na vagi-aludirajući na Dritana Abazovića iznio stavove ko treba da bude u Vladi, piše Pobjeda.

“Prvo sam se sastao sa opozicionim političarem koji je bio tas na vagi. Iznijeli smo stavove šta bi najbolje bilo da ne bude u toj vladi. Nakon toga odlazim u Ostrog i sastajem se sa pokojnim mitropolitom Amfilohijem i rekao sam mu šta se mora uraditi. Stav je bio da tri političara (Mandić, Knežević i Medojević) ne budu u Vladi, mitropolit me je pitao da li oni ne mogu ili njihove partije ne mogu. Rekao sam da oni lično ne mogu, ali bilo ko iz njihovih partija može. Što je kasnije preneseno na sastanku, i mitropolit se saglasio sa tim. Tu nastaje animozitet prema meni, ne gledajući neku sliku u budućnosti”, istakao je Simijanović potvrđujući sve informacije Pobjede zbog kojih je obavljeno kontrolno saslušanje potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, čija partija je plaćala njegov boravak u Podgorici.

Tvrdi i da je tada bilo dogovoreno potpisivanje temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, ali da je premijer Zdravko Krivokapić nakon smrti Amfilohija krenuo “nekim drugim putem”.

“Na razne načine sam se angažovao kako bih smijenio režim Mila Đukanovića. Angažman u Crnoj Gori krenuo je u momentu izglasavanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, u decembru 2019. godine. Tada sam se najintenzivnije skoncentrisao na Crnu Goru. Tada se aktiviram i koristim maksimalno poznanstva da kompletnu američku administraciju upoznam sa kršenjemljudskih prava. Određeni ljudi iz crkve su otišli u VaŠington i sreli se sa određenim ljudima iz Stejt departmenta i SAD su zauzele stav da se pravo tim zakonom krši i da oni to ne mogu da krše”, rekao je Simijanović.

On je istakao da prije parlamentarnih izbora direktnih kontakata nije bilo sa predstavnicima sadašnje vladajuće većine.

“Prvi put sam se aktivirao na sam dan izbora, nakon prvih rezultata. Došlo je do određenog telefonskog poziva koji je bio upućen meni iz Vašingtona. Trebalo je da bude obavljen razgovor sa predsjednikom Đukanovićem, a ja sam iznio stav da se moraju priznati izbori i da bi, u slučaju bilo kog pokušaja manipulacije, mogla pasti krv. U tom trenutku administracija SAD-a signalizira gospodinu Đukanoviću da izbori moraju da se priznaju, da je njegova opcija izgubila i rečeno mu je da ukoliko padne i jedna kap znoja, a kamoli kap krvi, da će on lično odgovarati. Dok se ovaj dio razgovora nije obavio, on nije htio da prizna izbore. Nije očekivao ovakav signal SAD-a”, tvrdi Simijanović.

On dodaje da nije učestvovao u potpisivanju ugovora koji je premijer Zdravko Krivokapić potpisao sa Demokratama i GP URA.

“Vidio sam ko može imati autoritet i smiriti strasti unutar vladajuće većine crkva”, dodao je on.

Prema njegovim riječima, od dogovora je ispoštovano samo ko će biti premijer i vicepremijer, kao i promjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Predviđeno je bilo da određeni broj ministarstava pripadne koaliciji Za budućnost Crne Gore, a jedan dio manjinskim partijama.

“Dok je mitropolit bio živ, to je bio dogovor. Držali smo se toga da volja naroda bude zadovoljna, ali i međunarodna zajednica. Nakon smrti mitropolita i pada predsjednika SAD-a Donalda Trampa, mandatar kreće u drugu priču gdje neki dogovori nijesu ispoštovani. Najveći je taj što joŠ nije došlo do sklapanja temeljnog ugovora koji je već tada bio dogovoren”, kazao je Simijanović.

Tvrdi da nije imao falsifikovana dokumenta

Stevan Simijanović priveden je 8. februara u Nikšiću u Crnoj Gori pod sumnjom da je koristio falsifikovani diplomatski pasoš Sjedinjenih Država.

Tim povodom, on je rekao da nijedan njegov dokument nije falsifikovan.

“Da je bilo koji od tih dokumenata bio falsifikovan, ja bih istog momenta bio sproveden kod tužioca. Niti sam priveden kod tužioca, niti sam saslušan kao osumnjičeni. Dokumenta su uzeli i rekli su mi da traže za njih potvrde iz Interpola. Poslije nekoliko dana zvali su me da mi vrate dio dokumenata, a dio su zadržali. Interpol je odgovorio odavno, ali oni mi još nijesu vratili američki pasoš, iako imaju odgovor Ambasade da je u pitanju autentični dokument”, tvrdi on.

On je optužio bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića za, kako je rekao, medijsku hajku koja je uslijedila.

“To je bila čista namještaljka. Moj grijeh je Što sam koliko-toliko doprinio sastavu Vlade, jer se Đukanović nadao da neće doći do formiranja Vlade, kako bi raspisao izbore gdje bi mogao da fingira sve kao što je dosad. Pretpostavljam da je to jedan od mojih grehova”, naveo je Simijanović.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Sekićanin
18.06.2021-08:34 08:34

E, fala ti đe čuo, i ne čuo, nikad ti ovo nećemo zaboravit. Ovakve mozgove., svijet nije zapamtio, samo mi je malo ža što nijesi uspio ubačit i Branka Radulovića(Anštajn u pokušaju).

Sara
18.06.2021-08:46 08:46

Ko je njega poslao u drzavi CG..da stane na stranu srbijanskih pucista i fasista…zasto ga je podrzala tadasnja Trampova administracija..ovdje se radi o tudjim popovima..sa stranim pasosima..koji su zeljeli..i jos zele da izvse drugu zlocinacku aneksiju drzave CG..

Pitam..gospodina Djukanovica..zasto ne trazi..od Srbije i Francuske ratne ostete…i to krvave ostete..koja treba da predje bilione €–Oni su nas nasilno aneksirali..poubijali i makli sa mape svijeta..Zasto DPS i sve crnogorske partije nesto ne preduzmu..Sramota je gledati..da cetnici..primitivci..kriminalci vladaju sa nasim istoriskim..manastirima…Mi moramo biti radikalniji..borimo se za Pravdu!