Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Šesta godišnjica članstva Crne Gore u NATO-u

Predajom instrumenta o pristupanju je okončan jedanaest godina dug put, od kada je Crna Gora 2006. godine obnovom nezavisnosti kao strateški cilj odredila pristupanje Evropskoj uniji i NATO-u.

Crna Gora je na današnji dan prije šest godina zvanično postala 29. članica Sjevernoatlantske alijanse.

Predajom instrumenta o pristupanju je okončan jedanaest godina dug put, od kada je Crna Gora 2006. godine obnovom nezavisnosti kao strateški cilj odredila pristupanje Evropskoj uniji i NATO-u.

Iste godine Crna Gora pozvana je da pristupi Partnerstvu za mir, a devet godina kasnije ministri vanjskih poslova država članica uputili su poziv Crnoj Gori da postane članica Alijanse i otpočne pristupne pregovore.

Poslanici Skupštine Crne Gore izglasali su odluku o ulasku u NATO 28. aprila 2017. glasovima tada vladajuće koalicije i opozicione Socijaldemokratske partije Ranka Krivokapića.

Uslijedilo je potpisivanje Protokola o pristupanju od strane članica NATO-a, koji je potom proslijeđen na ratifikaciju parlamentima svih 28 zemalja Alijanse. Proces ratifikacije je trajao godinu dana.

Tadašnji ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović je na ceremoniji u Vašingtonu predao u američkom State Departmentu instrument o pristupanju Crne Gore NATO-u, čime je država i zvanično postala članica NATO-a.

Svečanosti su prisustvovali tadašnji crnogorski premijer Duško Marković i glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

– Danas je veliki dan za Crnu Goru, dan kada moja zemlja postaje članica NATO saveza. Crnogorski narod je podnio veliku žrtvu da sami odlučuju o svojoj budućnosti. Ni manje zemlje, ni veće žrtve. Ponovo smo dio globalne politike. Više se o nama neće odlučivati iza naših leđa. Ujedinimo se i iskoristimo šansu da Crnu Goru učinimo boljom. Budimo mudri u ime budućnosti, koliko smo bili hrabri u ime prošlosti. Neka je vječna Crna Gora i neka je vječno savezništvo – rekao je prije šest godina Marković.

Stoltenberg je tada poručio da “NATO članice ponekad imaju različite političke perspektive, ali su zajedno iznad razlika, ujedinjeni oko zajedničke svrhe da štite jedni druge i, ako je potrebno, da se bore kako bi štitili jedni druge”.

– Posvećenost Alijansi je jača nego ikad, ne samo u riječima, nego i djelima. Danas se Crna Gora pridružuje NATO-u s jednakim glasom u oblikovanju Alijanse. Pristupanje Crne Gore dobro je za državu, stabilnost Zapadnog Balkana i međunarodni mir i sigurnost. Crna Gora je izabrala sudbinu da se pridruži Aijansi i prati put slobode i mira. Dobrodošla, Crna Goro – poručio je Stoltenberg.

Osnivačkim aktom NATO-a, koji je prihvatila Crna Gora, sve strane su se obavezale da sve međunarodne sporove, u koje bi mogle da budu uključene, rješavaju mirnim sredstvima.

Oružani napad na jednu ili više članica NATO-a, predstavlja napad na sve njih, piše u ugovoru.

Poziv da se pridruži NATO-u Crnoj Gori je upućen 2. decembra 2015. godine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve