Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Serverov non-pejper: Neupitan suverenitet svih država ZB, Srbija da prizna Kosovo

Ako region ostane u ovom stanju, Server smatra da možemo očekivati rastuću nestabilnost, etničke sukobe, slabost država, povećane migracije i rast autoritarnosti.

Profesor na Univerzitetu Džon Hopkins i američki stručnjak za Balkan Danijel Server predložio je svoj “non-pejper” za Zapadni Balkan za koji je rekao da nikog neće uzbuditi, ali da će sve obuzdati. On je na svom blogu Peacefare.net predstavio ideje koje podrazumijevaju neupitni suverenitet i teritorijalni integritet svih država u regionu, poštovanje prava manjinskih naroda i princip reciprociteta.

– Ovaj non-pejper je predlog za zajedničke napore SAD, Evropske unije i Velike Britanije za rješavanje preostalih ratnih i mirovnih pitanja na Zapadnom Balkanu: normalizaciju odnosa Prištine i Beograda s fokusom na međusobno priznavanje i ustavnu reformu potrebnu za stvaranje funkcionalnije BiH. Oba prijedloga zahtijevaju poštovanje četiri osnovna principa: državnost (suverenitet i teritorijalni integritet svih trenutnih nezavisnih država Zapadnog Balkana), manjinska prava (državni suverenitet zasnovan na poštovanju prava svih građana, bez obzira na etničku pripadnost), reciprocitet (šta god jedna država da traži za sebe, mora biti spremna da ekvivalentno uzvrati drugoj), supsidijarnost (socijalnim i političkim pitanjima treba se baviti sa najnižeg nivoa) – napisao je Server.

Za Zapad je važno da reaguje sada jer, kako je objasnio Server, rusko stvaranje problema i kinesko finansiranje podrivaju demokratizaciju Srbije, ponovo bude regionalne ambicije Beograda, slabe Crnu Goru i bosansku državnost.

Ako region ostane u ovom stanju, Server smatra da možemo očekivati rastuću nestabilnost, etničke sukobe, slabost država, povećane migracije i rast autoritarnosti.

Prema njegovim riječima, nema boljeg mjesta na zemlji za demonstraciju održivosti i koristi demokratske uprave od Zapadnog Balkana, gdje je većina zemalja prošla veći dio potrebne tranzicije.

BiH

Server smatra da Bosna i Hercegovina ne može postati funkcionalnija država bez ustavnih promjena koje, kako navodi, treba da oslabe, pa čak i eliminišu gušenje koje izazaju etnički definisane stranke.

– Korak naprijed naznačen je u odluci Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci i drugim sudskim presudama. Svi pojedinci bi trebalo da imaju pravo na bilo koji položaj u državi bez obzira na etničku pripadnost, a svi građani trebalo bi da glasaju za koga žele bez obzira na etničku pripadnost. Treba eliminisati “aranžmane” za podjelu vlasti koji osiguravaju vlast etnički definisanih političkih partija, zajedno sa nepotrebnim i opterećujućim nivoima upravljanja koji uglavnom postoje da bi se tim političkim strankama obezbijedio patronat i ostavio prostor za korupciju. Preraspodjela njihovih funkcija treba da slijedi princip supsidijarnosti, što će značiti pojačanu lokalnu, kao i centralnu upravu – objasnio je Server.

Ništa od navedeno ne može se postići međunarodnim dekretom, već je, ističe Server, potrebna “jaka ruka vodilja”.

– To bi u velikoj mjeri trebalo da sprovede visoki predstavnik u BiH, kome će biti potrebni jasni ciljevi i nedvosmislena podrška SAD-a, EU i Velike Britanije. Njihova podrška bi trebalo da se ogleda u spremnosti da se sankcionišu i krivično gone pojedinci i objelodane imena onih koji sprječavaju neophodne ustavne reforme – ocijenio je američki stručnjač.

Prema njegovim riječima, međunarodni faktori treba da budu spremni da podrže široke napore za raspravom i ustavnim reformama zasnovanim na gore navedenim principima, kao i za suprotstavljanjem antidemokratskim djelovanjima susjeda, neliberalnih vlada EU i autoritarnih sila.

Kosovo

Server je ocijenio da postojeći dijalog Beograda i Prištine, pod pokroviteljstvom EU, nije mnogo napredovao u posljednjih osam godina, čemu su, smatra, doprinijele očigledne podjele između Vašingtona i Brisela.

Međutim, kako ističe, ne treba žuriti sa oživljavanjem dijaloga.

– Predsjednik Vučić je jasno stavio do znanja da neće priznati Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu prije sljedećih predsjedničkih izbora u Srbiji koji će biti održani na proljeće 2022. godine. Do tada je potrebna priprema terena u EU, kao i u Srbiji i na Kosovu za normalizaciju odnosa zasnovanu na uzajamnom priznavanju. SAD, Velika Britanija i države članice EU koje priznaju nezavisnost Kosova treba da pojačaju pritisak na pet zemalja koje nisu učinile isto i na kraju osiguraju dodatna priznanja i ukidanje viza i za Kosovo – dodao je on.

U Srbiji bi, smatra, trebalo da se vodi ozbiljnija raygovor o tome kako i zašto je Srbija izgubila Kosovo pod Miloševićevom vladavinom i zašto Kosovo sada ne može biti vraćeno.

– Na Kosovu bi godinu trebalo iskoristiti za daleko ozbiljniju raspravu o obezbjeđivanju prava i poštovanja tamošnjeg srpskog stanovništva, kao i Srpske pravoslavne crkve. Takođe, treba polemisati o tome zašto unija sa Albanijom nije samo loša ideja već i destruktivna. Dijalog pod pokroviteljstvom EU trebalo bi da se nastavi kada Priština i Beograd budu spremni i pod uslovom da obje strane žele da se međusobno podržavaju, umjesto da podrivaju jedni druge na svakom koraku, kao što to čine danas – naglasio je Server.

Na kraju, kaže Server, Srbija će morati da omogući članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama i uspostavi formalne diplomatske odnose na nivou ambasada.

– Ništa manje od ovoga ne bi trebalo da bude prihvatljivo za SAD, EU i UK – naglasio je on.

Region

Server je mišljenja i da bi trebalo raditi na smanjivanju barijera u trgovini, kretanju ljudi, uslugama i ulaganjima širom Zapadnog Balkana bilo bilateralno, ili kroz Sporazum o slobodnoj trgovini na Balkanu CEFTA ili Mini Šengen.

– Jedinstveno regionalno tržište nije zamjena za pristupanje EU, ali će poboljšati konkurentnost, povećati prihode i ojačati međuzavisnost, dok se čeka poboljšanje uslova za proširenje EU. Taj dan će doći. Kada prođe pandemija koronavirusa i s njom povezana recesija, Evropa će tražiti jeftiniju radnu snagu i povećanu konkurentnost, kao što je to bilo u Istočnoj Evropi nakon pada Berlinskog zida. Balkan je očigledan izvor. Zemlje na Balkanu koje nisu članice EU trebalo bi da se pripreme za to – poručio je Server.

On napominje da je Zapadni Balkan u posljednje dvije decenije prevalio dug put.

– Sada je vrijeme da pojačate zapadno opredjeljenje i ne dozvolite da se taj proces zaustavi – zaključio je Server.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Sara
02.05.2021-10:38 10:38

Interesantno..da se odjedanput..a i javno predstavlja Non-Pejper..znaci istina je da je EU na celo Merkel planirala razdor na ostatak Balkana..vise nego sramotno..inace ne bi Prof.Dzon Hopkins..iznosio ove ponizavajuce stvari koje prijaju fasistickoj Serbiji..
Prof.Hopkins kaze ;zasto je Serbija izgubila Kosovo????za mene glupost..a ujedno nepoznavanje istorije..Kosovo je ,za vrijeme Titove vladavine imala autonomiju..na isti nacin Vojvodina..dje zivi puno crnogoraca..a tu automoniju je razbio ratni zlocinac Milosvic..i sve spojio velikoj serbiji..

Trazi da bude slobodna trgovina..ta trgovina vec postoji..sto je za CG lose..zato sto vise uvozi..nego izvozi…itd..itd..itd..

Ha20
03.05.2021-23:57 23:57
Reply to  Sara

Postovana Sara ja sam potpuno svjestan cinjenice da ti volis nasu Crnu Goru od sveg srca i ja te u tome podrzavam 1000% procenata ali ponekad uz put zbog velike ljubavi prema Crnoj Gori gubis kompas u tvojim komentarima. Kao prvo kada Profesor Hopkins kaze nesto onda je njegova rijec teza i vaznija od svih ostalih pa cak i Donalda Trampa Dzoa Bajdena itd.. A kada se tice slobodne trgovine Crne Gore bi te rado upitao ” Sta mi imamo za izvoz u Evropu i svijet bez cega oni ne mogu da opstanu ?? Postvana Sara ocekujem racionalan odgovor kojeg… Pročitaj više »