Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Server: Srbija i Rusija dobiće šta su htjeli – lojalnost vlasti

Server kaže da ne zna tačno šta će Bajden uraditi, ali da će američka administracija podržati potpuno suverenitet i integritet zemalja na Balkanu, uključujući Crnu Goru

Profesor na Džons Hopkins Univerzitetu u Vašingtonu Danijel Server kazao je za TVCG da su se Beograd i Moskva otvoreno miješali u avgustovske izbore i sada očekuju lojalnost aktuelne vlasti.

Server je u jučerašnjem tekstu ocijenio da je Crna Gora na udaru i da joj je potrebna pomoć.

Na pitanje kako bi ocijenio aktuelnu Vladu koja sebe naziva prvom demokratskom Vladom u poslednjih 75 godina, Server kaže da to nije istina.

“Mislim da su i prethodne Vlade Crne Gore bile demokratske. Ali pravo pitanje je nešto drugo – kakvi su ciljevi ove Vlade i da li njihov cilj podrazumijeva i nametanje demokratije”, rekao je Server.

Istakao je da bi najgori mogući scenario na Balkanu bilo ponovno prekrajanje granica koje bi, prema njegovim riječima, izazvalo novo nasilje u regionu.

“Mislim da je stvarno opasnost za sve na Balkanu ako se krene sa prekrajanjem granica i to na osnovu različitosti, etničkih prije svega. Mislim da će to automatski ohrabriti mnoge ljude da ponovo napuste svoja ognjišta, da će to ohrabriti nasilje i biti katastrofa za sve na Balkanu. Jasno je da većinom Beograd podstiče trenutno takvo kretanje i to uz pomoć Moskve”, rekao je on.

Srbija i Rusija će dobiti upravo ono što su htjeli, što je bila zamisao, smatra Server.

“Dobiće lojalnost trenutne vlasti u Crnoj Gori. Jasno je da su tu ljudi koji nisu podržavali crnogorsku nezavisnost pa nadalje. Dakle, po meni složena situacija”, kaže on.

Server kaže da ne zna tačno šta će Bajden uraditi, ali da će američka administracija podržati suverenitet Crne Gore, Kosova, kao i Srbije.

“Mi smo iz raznih naših organizacija i sa Univerziteta slali apel Bajdenu da reaguje pravovremeno za razliku od 90-ih. Naravno da on zna tačno kakva je situacija, ali druga je stvar šta će njegova administracija uraditi. Znam da će administracija američka podržati potpuno suverenitet i integritet zemalja na Balkanu, uključujući Crnu Goru, Kosovo, Srbiju takođe”, rekao je on.

 

IzvorTVCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve