Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Sekulović- Veber: Njemačka partner koji osnažuje Crnu Goru na integracionom putu

Sagovornici cu iskazali zadovoljstvo dobrim bilateralnim odnosima dvije države

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović sastao se danas sa ambasadorom Njemačke u Crnoj Gori Robertom Veberom, saopšteno je iz ministarstva unutrašnjih poslova.

Sagovornici cu iskazali zadovoljstvo dobrim bilateralnim odnosima dvije države.

Ministar Sekulović je, iskazavši zahvalnost na kontinuiranoj podršci koju Njemačka pruža Crnoj Gori na putu ka EU, naglasio da je članstvo u EU najznačajniji spoljnopolitički prioritet Vlade Crne Gore, te da će predano raditi na unapređenju kapaciteta i ispunjavanju obaveza koje proizilaze iz pregovaračkog procesa, posebno u pregovaračkim poglavljima 23 i 24.

”Cilj Vlade je kreiranje sistema koji se zasniva na vladavini prava, u kojem nema mjesta selektivnosti i privilegovanim pojedincima”, poručio je Sekulović

Ambasador Veber iskazao je punu spremnost Njemačke da pruži ekspertsku, tehničku i svaku drugu pomoć Crnoj Gori na putu evropskih integracija.

”Posebnu podršku pružamo Sektoru granične policije, naročito u dijelu zaštite granica jer će ulaskom u EU, crnogorska granica postati spoljna granica Unije”, naglasio je Veber.

Na sastanku je bilo riječi i o najavljenom Zakonu o unutrašnjim poslovima, koji podrazumijeva reintegraciju Uprave policije u ministarstvo unutrašnjih poslova.

S tim u vezi, ministar je predstavio ključne izmjene i modele budućeg funkcionisanja koji će biti zasnovani na jačanju mehanizama kontrole rada i kadrovskih rješenja u policiji.

Sekulović je, tom prilikom, istakao da zakon o unutrašnjim poslovima štitiće policiju od politizacije, a u isto vrijeme ministru unutrašnjih poslova dati realan mehanizam kontrole koji je srazmjeran političkoj odgovornosti koju ministar ima.

”Najavljeni model po kojem će u budućem periodu funkcionisati ministarstvo unutrašnjih poslova u Crnoj Gori, primjenjuje se i u Njemačkoj”, saopštio je Veber.

Tokom sastanka iskazana je spremnost za dodatno intenziviranje saradnje u oblastima od zajedničkog interesa, posebno u borbi protiv organizovanog kriminala, pranja novca, trgovine ljudima, kao i u što kvalitetnijem upravljanju neregularnim migracijama, te u segmentu zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća, zaključuju iz ministarstva

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve