Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Sekulović: Saradnja državnih organa i međunarodnih partnera ključ borbe protiv organizovanog kriminala

Crna Gora kao tranziciona zemlja bila je plodno tlo za organizovani kriminal, koji se razvio do te mjere da su njegovi dometi prerasli državne, regionalne, pa čak i kontinentalne granice, saopšteno je iz MUP-a

Borba protiv organizovanog kriminala je imperativ svake države, a imajući u vidu globalni karakter ove pojave, uspjeh zavisi od zajedničkih napora i saradnje, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović otvarajući Regionalni seminar o borbi protiv organizovanog kriminala u državama Jugo-istočne Evrope, u organizaciji Ambasade Francuske u Crnoj Gori.

Crna Gora kao tranziciona zemlja bila je plodno tlo za organizovani kriminal, koji se razvio do te mjere da su njegovi dometi prerasli državne, regionalne, pa čak i kontinentalne granice, saopšteno je iz MUP-a.

“Naš cilj je da Crna Gora bude primjer kako se država uspješno bori protiv svake vrste kriminala, uključujući i organizovani”, kazao je Sekulović.

Ministar je ovom prilikom potvrdio da je borba protiv organizovanog kriminala visoko na agendi prioriteta Vlade i MUP-a. O tome, kako je istakao, govore činjenice. Ministarstvo unutrašnjih poslova izradilo je Zakon o unutrašnjim poslovima, koji je Skupština usvojila, a stupiće na snagu 3. jula.

Ovaj zakon je reformski i stvara sve pretpostavke za sprovođenje istinskih promjena, u smislu reorganizacije, pune transparentnosti rada, definisanja jasnih linija odgovornosti i preduzimanja aktivnosti na usklađivanju postupanja policije sa policijskim standardima država Evropske unije.

Najvažnije organizacione izmjene, predviđene ovim zakonom, su povratak Uprave policije pod institucionalno okrilje Ministarstva unutrašnjih poslova i formiranje antikorupcione jedinice.

Borba protiv organizovanog kriminala zahtijeva multidisciplinarni, jedinstven i sistemski pristup, te je Ministarstvo unutrašnjih poslova, nakon usvajanja Zakona, u saradnji sa strateškim inostranim partnerima, pristupilo izradi ključnih strateških dokumenata, koji će biti stubovi daljeg razvoja bezbjednosti, a to su Strategija za razvoj Uprave policije, Nacionalna strategija za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala i Strategija za prevenciju i suzbijanje terorizma, pranja novca i finansiranja terorizma, sa pratećim akcionim planovima.

!Uz ovakve zakonske i strateške osnove, policija Crne Gore može samo da napreduje i da organizovanije i efikasnije izvršava svoje zadatke. Lišavanjem slobode jednog od vođa i nekoliko članova tzv. kavačkog klana, ova vlast je pokazala svoju čvrstu namjeru da se aktivno i istrajno bori protiv organizovanog kriminala i namjeru da bude iskren partner svim onima koji dijele iste vrijednosti i ciljeve. Veliki doprinos ovoj akciji dali su naši strani partneri, naglasio je Sekulović.

Saradnju koju ostvarujemo i podršku koju nam pružaju susjedi, Evropska unija i Sjedinjene Američke države, kao i međunarodne organizacije nadležne za ovu oblast, potvrda je da se napori Crne Gore u borbi protiv organizovanog kriminala veoma cijene, te da se očekuju još bolji rezultati.

Na otvranju Regionalnog seminara obratio se i ambasador Francuske u Crnoj Gori, Kristijan Timotije, koji je pozdravio napore MUP-a kada je u pitanju borba protiv kriminala.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve