Subota, 18 Septembra, 2021
Rubrika:

Sekulović: Prioritet Vlade vladavina prava i konkretni rezultati u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala

Tokom sastanka sa komesarom EU za upravljanje kriznim situacijama Janezom Lenarčićem, istaknuto je da je Crna Gora kroz Mehanizam civilne zaštite ravnopravna sa državama članicama EU, te da Crna Gora i u narednom periodu može računati na podršku EU

Reformske aktivnosti, naročito na planu vladavine prava, ostaju prioritet u radu crnogorskih institucija, a Vlada Crne Gore je odlučna da ostane dosljedna u obezbjeđivanju konkretnih rezultata u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, uz nultu stopu tolerancije prema ovim negativnim društvenim pojavama, poruka je koju je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović uputio na sastancima koje je održao sa predstavnicima Evropske komisije.

“Crna Gora će nastaviti sa reformama u cilju ostvarivanja glavnog spoljnopolitičkog prioriteta, ulaska u Evropsku uniju, a crnogorski građani prepoznaju značaj ostvarenja ovog cilja”, kazao je Sekulović.

Kako su naveli, ministar je tokom juna održao konstruktivne sastanke u online formatu sa komesarom EU za upravljanje kriznim situacijama Janezom Lenarčićem, potpredsjednicom Evropske komisije za demokratiju i demografiju i kopredsjedavajućom Izvršnog odbora Konferencije za budućnost Evrope Dubravkom Šuicom, dok su tokom jula održani sastanci sa komesarkom Evropske unije za unutrašnje poslove i migracije Ilvom Johanson, kao i sa potpredsjednikom Evropske komisije koji je zadužen za pitanja migracija Margaritisom Šinasom.

Sastanci su protekli u prijateljskoj atmosferi i razmjeni mišljenja, i bili su prilika da se, u svjetlu nove metodologije, razgovara o aktuelnim pitanjima.

Tokom sastanka sa komesarom EU za upravljanje kriznim situacijama Janezom Lenarčićem, istaknuto je da je Crna Gora kroz Mehanizam civilne zaštite ravnopravna sa državama članicama EU, te da Crna Gora i u narednom periodu može računati na podršku EU.

“Sekulović je saopštio da je Crna Gora područje sa visokim rizikom od hazarda, te da u skladu sa tim usmjerava svoju nacionalnu politiku. Zahvalio je Evropskoj komisiji na pruženoj pomoći i solidarnosti, koja je bila naročito izražena tokom pandemije koronavirusa, a upućena je posredstvom Mehanizma za civilnu zaštitu Evropske unije. Takođe, Crna Gora je, upravo kroz Mehanizam za civilnu zaštitu i slanjem pomoći Albaniji i Hrvatskoj, poslala snažnu poruku solidarnosti i spremnosti da pomogne, te će, shodno svojim mogućnostima, i u narednom periodu pružati pomoć drugim državama”, navodi se u saopštenju.

Sekulović je istakao da će Crna Gora nastaviti sa aktivnostima na jačanju kapaciteta za odgovor na elementarne nepogode i druge nesreće, te da će uložiti dodatne napore kako bi sistem zaštite i spašavanja bio još operativniji i moderniji.

Na sastanku sa potpredsjednicom Evropske komisije za demokratiju i demografiju i kopredsjedavajućom Izvršnog odbora Konferencije za budućnost Evrope Dubravkom Šuicom, razgovaralo se o Konferenciji za budućnost Evrope, te je konstatovano da, iako Crna Gora i zemlje kandidati nijesu sada uključeni, to ne znači da se neće razmotriti ovo pitanje, naročito imajući u vidu želju Zapadnog Balkana da učestvuje u ovom projektu i njegov značaj.

“Sekulović je kazao je da su demografija i demokratija široke i ozbiljne teme, te da je pred našom državom, ali i drugim državama Z.Balkana izazov – stvoriti moderno društvo, društvo razvoja, ali ne na uštrb ljudskih prava, očuvanja porodice i senzibiliteta za prava manjina i djece. On je, osvrnuvši se na Konferenciju, kazao da svaka demokratija mora da ima i kontakt sa građanima, te da bi bilo od velikog značaja da se Crna Gora uključi u pomenutu Konferenciju”, dodaje se u saopštenju.

Sastanak sa komesarkom Evropske unije za unutrašnje poslove i migracije Ilvom Johanson, bio je prilika da Sekulović istakne zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima koje je Crna Gora postigla u oblasti migracija, te da informiše da su formirane radne grupe za pregovaračka poglavlja 23 i 24.

Napominju da je komesarka Johanson saopštila da je Crna Gora ostvarila napredak u vladavini prava i čestitala na rezultatima, ocijenila da Crna Gora ima adekvatan sistem za migrante, te da je raduje formiranje radnih grupa za poglavlja 23 i 24.

“Sekulović je izvijestio komesarku o akciji crnogorske Policije u kojoj je uhapšen šef organizovane kriminalne grupe, te informisao da Ministarstvo unutrašnjih poslova radi na kreiranju tri važne strategije: Nacionalne strategija za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, Strategije za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma i Strategije razvoja Uprave policije. Sekulović je izrazio zadovoljstvo radom novog menadžmenta Uprave policije, a osvrnuo se i na saradnju sa FRONTEX-om, naglasivši vrlo dobru saradnju i kontinuirane zajedničke akcije”, poručuje se u saopštenju.

Sastanak sa potpredsjednikom Evropske komisije koji je zadužen za pitanja migracija Margaritisom Šinasom, bio je prilika da se istaknu rezultati koje Crna Gora postiže na ovom planu.

Sekulović je kazao da se pitanja migracija, azila, readmisije, ne mogu posmatrati izolovano, radi se o kompleksnim problemima, koji su zajednički i zahtijevaju udruženo djelovanje.

“Šinas je istakao zadovoljstvo naporima koje Crna Gora ulaže u ovoj oblasti i koji su evidentni, i istakao očekivanje da će dalje unapređenje na ovom planu biti obezbijeđeno kroz uspostavljanje sistema elektronske identifikacije migranata i nastavak jačanja prihvatnih kapaciteta”, navodi se u saopštenju.

Dodaju da je Sekulović iskazao posvećenost Crne Gore poštovanju međunarodnih standarda iz oblasti međunarodne zaštite i kazao da se u kontinuitetu radi na razvijanju administrativnih i prihvatnih kapaciteta u oblasti migracija i azila, i postepeno povećavaju kapaciteti za upravljanje granicama.

Ministar je naglasio da u narednom periodu akcenat treba staviti na ispunjavanje reformi i postizanje konkretnih rezultata i iskazao očekivanje da će Crna Gora u narednom periodu dobiti izvještaj o ispunjenju privremenih mjerila, čime bi se stvorile pretpostavke za dobijanje završnih mjerila u poglavljima 23 i 24.

“To bi za Crnu Goru bilo od velikog značaja, jer bi na određeni način predstavljalo signal da prelazimo u drugu fazu, to bi bio pozitivan impuls i podsticaj da nastavimo u tom pravcu”, zaključuje Sekulović.

Najnovije

Vuković: Sumanuta odluka Vlade o otvaranju granica dolazi na naplatu

Uz poražavajuću statistiku koja prati razvoj epidemiološke situacije, sumanuta odluka Vlade da ljetos u potpunosti otvori granice, dolazi na naplatu i u ekonomskom smislu,...

Jako nevrijeme pogodilo Tivat: Slomljena auta, otkriveni krovovi…

Jako nevrijeme sa kišom i velikim gradom pogodilo je jutros Tivat i stvorilo dosta problema u toj opštini. Jedno stablo je palo u selu...

Pele ponovo na intenzivnoj njezi

Legendarni brazilski fudbaler Pele ponovo se nalazi na intenzivnoj njezi. On je prije desetak dana operisao tumor debekog crijeva, proveo jedno vrijeme na intenzivnoj njezi,...

Virusolog Jovanović oštro o antivakserima: ”Izdajnici civilizacije da se dozovu pameti”

Virusolog prof. dr Tanja Jovanović, profesorka na Medicinskom fakultetu u Beogradu i članica Kriznog štaba, kaže da u pandemiji, kao i u ratu, uvijek...

Šehović: Udružimo se i odbranimo građansku Crnu Goru pred naletom šovinizma

Ovako koncipirana marionetska vlast nas svakim danim sve više udaljava od evropskog i evroatlanskog sistema vrijednosti. U ovih godinu dana pokazali su manjak ozbiljnosti,...

Najčitanije

Povezano

MUP: Dokument Procjena rizika od katastrofa omogućiće donosiocima odluka da prepoznaju rizike i njihove razmjere

Dokument Procjena rizika od katastrofa Crne Gore koji bi trebalo da bude završen za dva mjeseca, omogućiće donosiocima odluka na lokalnom i nacionalnom nivou,...

Nikolaidis: Za Crnu Goru pogubno da ostane van EU

Članstvo u Evropskoj uniji uprkos svim manama za Crnu Goru nema alternativu, ocijenio je pisac i kolumnista Andrej Nikolaidis gostujući u emisiji “Aritmija” Gradske...

MUP: Broj birača za Mojkovac, Petnjicu i Cetinje i kako birač može imati uvid u spisak

Povodom Odluke Predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića, broj:01-986 od 14. septembra 2021. godine, o raspisivanju izbora za odbornike u: Skupštini opštine Mojkovac, Skupštini opštine Petnjica...

Alan Ford i duh EU integracija: Mi ništa ne obećavamo i to ispunjavamo

Piše: Andrej Nikolaidis Da jednoga dana bježeći od kiše nisam ušao u meksički restoran u Ljubljani – čijega se imena ne sjećam, no znam da...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve