Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Sekulović: MUP će podržati izmjene zakona kako bi se zaštitili novinari

Sekulović je kako navode predočio da je isključivi cilj doprinos dodatnoj zaštiti novinara.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović razgovarao je sa predstavnicima medija, novinarskih udruženja i nevladinih organizacija o statusu novinara i zaposlenih u medijima, u kontekstu planiranih izmjena i dopuna Zakona o javnom redu i miru, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Sekulović je kako navode predočio da je isključivi cilj doprinos dodatnoj zaštiti novinara.

Na neformalnom radnom doručku na Vili Gorica dogovoreno je da se Izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, koji uređuje i prekršaje, predvidi i definicija samog novinara, u smislu ometanja i omalovažavanja novinara u vezi sa vršenjem novinarskog poziva. Posredstvom svojih članova u radnoj grupi koju formira Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava, kao nadležno za izmjene i dopune Krivčnog zakonika, MUP će podržati dva nova člana, odnosno krivična djela, kako bi se obezbijedila zaštita novinara na način da se inkriminiše spjrečavanje novinara u vršenju profesionalnih zadataka i napad na novinara u vršenju profesionalnih zadataka.

Predstavnici medija su iznijeli svoje viđenje MUP – ove inicijative, napominjući da su obaveze novinara koji štite javni interes, drugačije u odnosu na službena lica koja štite državni. Smatraju da je bitno definisati ko su ljudi koji mogu biti meta napada, jer to nisu samo novinari, već i fotoreporteri, snimatelji, vozači, itd.

Učesnici sastanka saglasni su i da se u rizičnim situacijama moraju zaštititi novinari koji žele da budu zaštićeni, a zaključeno je i da je nužno što prije otpočeti dijalog između novinara i policije, kako bi se gradilo povjerenje, na obostrano zadovoljstvo.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve