Četvrtak, 1 Juna, 2023
Rubrika:

Sekulić: Parlamentarna skupština Savjeta Evrope još jednom potvrdila da nijesu ispoštovane pre-poruke Venecijanske komisije

Ovakva vladajuća većina je ozbiljna prepreka na evropskom putu Crne Gore, i u to se svakim danom uvjeravaju ne samo naši građani već i međunarodni partneri, kazao je Sekulić

Koizvjestioci Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE), uvažene kolege Zingeris i Kotije, kroz svoje jučerašnje saopštenje još jednom su jasno potvrdili da vladajuća većina nije ispoštovala sve preporuke Venecijanske komisije povodom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom tužilaštvu, saopštio je Predrag Sekulić, poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore.

“Koizvjestioci PSSE su potvrdili da je vladajuća većine na ishitren način pokušala da sprovede proces izmjena i dopuna tužilačkih zakona. Takođe, njihov stav je jasan dokaz da preporuke Venecijanske komisije nijesu ispoštovane, i zato su skrenuli pažnju kolegama u Skupštini o nedovršenom radu po pitanju sastava Tužilačkog savjeta”, rekao je on.

Uz sve navedeno, kako ističe, jasno je saopšteno i da aktuelno zakonsko rješenje o izboru članova Tužilačkog savjeta predstavlja rizik za nezavisnost tog Savjeta, što jasno implicira mogućnost da vladajuća većina vrši politički uticaj na tužilaštvo.

“Zato su i koizvjestioci PSSE otvoreno i direktno pozvali vladajuću većinu da obezbijedi uslove da novi sastav Tužilačkog savjeta bude politički neutralan. Nažalost, svima je jasno da će i sastav ovog tijela biti posljedica ucjena i nužnih kompromisa stranaka vladajuće većine, tako da će uvažene kolege iz PSSE, kao i crnogorska javnost, biti svjedoci potpune destrukcije Državnog tužilaštva i nastavka sunovrata pravnog i institucionalnog sistema Crne Gore”, kazao je Sekulić.

Ne poštujući preporuke Venecijanske komisije, vladajuća koalicija je, naglašava poslanik DPS-a, još jednom samo potvrdila da joj apsolutno nije stalo do uvažavanja evropskih standarda.

“Svoj javni sunovrat i potpunu nesposobnost, pokušavaju da spriječe revanšističkim procesima za šta im je potrebno partijsko tužilaštvo. Takvom logikom i urušavanjem institucija, Crnu Goru guraju od Evrope. Ovakva vladajuća većina je ozbiljna prepreka na evropskom putu Crne Gore, i u to se svakim danom uvjeravaju ne samo naši građani već i međunarodni partneri. Sada je jasno da će cijena trulih kompromisa između posvađanih i nesposobnih konstituenata sadašnje vlasti, biti zanemarivanje evropske prakse i standarda, i rušenje onoga što je postignuto na evropskom putu Crne Gore”, zaključuje Sekulić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve