Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Šehović: Vlada krije akt o privremenom finansiranju, Spajić prekršio Poslovnik

Šehović ukazuje da se privremeno finansiranje ne može primijeniti na ministarstva koja nijesu prepoznata Zakonom o budžetu za 2020. godinu.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić ni nakon 15 dana nije dostavio akt na osnovu kojeg je Vlada primijenila institut privremenog finansiranja, čime je na direktan način prekršio Poslovnik Skupštine i probio rok za dostavljanje materijala poslanicima, saopštio je poslanik SD-a Damir Šehović.

On navodi da je Vlada sedam od 12 ministarstava uvela u nezakonito finansiranje, na što je i Državna revizorska institucija nedavno ukazala. Šehović ukazuje da se privremeno finansiranje ne može primijeniti na ministarstva koja nijesu prepoznata Zakonom o budžetu za 2020. godinu.

“Ne postoji pravno valjan način da se traženim aktom prevaziđe taj problem. Zato ga Vlada, moguće, još ne šalje. Izmjenama Uredbe o načinu organizacije državne uprave, Vlada je ušla u zonu protivpravnog ponašanja, jer je aktom niže pravne snage promijenila akt više pravne snage, zakon o budžetu za 2020. godinu, ali i nezakonitog raspolaganja budžetskim sredstvima, čime je suprotno Ustavu preuzela ingerencije Skupstine Crne Gore koje joj ne pripadaju”, istakao je Šehović.

Prema njegovim riječima, “najtransparentnija” Vlada uspjela je da Crnu Goru ne samo najnetransparentnije zaduži.

“U vezi sa čim, inače od Parlamenta i dalje skriva podatke koji su od Vlade, zbog brojnih kontroverzi koje prate pomenuti proces, odavno traženi, nego je za svega mjesec prekršila, ne samo Poslovnik Skupštine Crne Gore, nego i Ustav i Zakon o budžetu”, naglasio je Šehović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve