Utorak, 24 Maja, 2022
Rubrika:

Šehović: Razgovori o manjinskoj vladi i drugim opcijama vode se na različitim nivoima

Šehović je istakao da Socijaldemokrate vjeruju da Memorandum manjinskih partija, SNP-a i URA-e, predstavlja potreban uslov za novu, prethodno pomenutu političku dinamiku, koja nam je potrebna ukoliko želimo ne samo da se sa stranputice vratimo na evropski put, nego i da sačuvamo građanski i multietnički karakter države, ali i da spustimo narasle tenzije, koje nas duže vrijeme veoma opterećuju

Potpredsjednik i poslanik SD-a dr Damir Šehović saopštio je da je iza nas, u političkom smislu, godina institucionanog, političkog, a što je najgore i vrijednosnog posrnuća, kakvo nije viđeno u našoj novijoj višestranačkoj istoriji.

– Vjerujem da ne možete naći niti jedan sličan uporedni primjer u demokratskom svijetu u kome premijeru vlade koja je izgubila podršku Parlamenta, pa samim tim i legitimitet, ne pada na pamet da podnese ostavku, baš kao ni parlamentarnoj većini da pokrene pitanje povjerenja njegovom kabinetu – istakao je Šehović.

On je naveo da su zbog „takve njihove igre “mačke i miša” najviše na gubitku bili građani, kao i društvo u cjelini, jer su upravo oni platili danak svakodnevnoj svađi i prilično primitivnoj međusobnoj raspravi“, koju je, kako je dodao, čak i predstavnicima opozicije bilo neprijatno da svakodnevno gledaju.

– Životni standard građana je ozbiljno ugrožen, nezaposlenost je na vrhuncu, nelikvidnost privrede i posljedično tome broj blokiranih kompanija sve izraženiji, epidemiološku situaciju odavno ne kontrološemo, proces evropskih integracija je blokiran, međunarodna pozicija i ugled zemlje su ozbiljno dovedeni u pitanje, institucije se urušavaju, a javni diskurs je sveden na najniže moguće grane budući da nerijetko primitivizam i govor mržnje uzima primat nad ozbiljnom raspravom u javnom prostoru, po kojoj smo i u mnogo izazovnijim i politički osjetljivijim vremenima vazda bili prepoznati – istakao je Šehović.

On je podsjetio da je najbolju dojagnozu stanja u kome se trenutno nalazimo dao nedavno specijalni predstavnik Evropske unije za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak, rekavši da je u Crnoj Gori nastupila “potpuna blokada sistema” i da je država praktično “nestala u Briselu”.

Prema njegovim riječima, očigledno je da su svi svjesni da sa ovakvom vlašću “naprijed ne možemo, a nazad nemamo kud”.

– Baš zato su nam potrebne hrabre odluke koje će retrogradne političke i društvene strukture, koje su ostale zaglavljene u 90-tim godinama, smjestiti na margine, a istovremeno otvoriti prostor za novu političku dinamiku koja bi resetovala postojeće neodrživo stanje, a na kraju i rezultirala novom, širom, programski srodnom parlamentarnom većinom i evropskom Vladom. Prije ili nakon vanrednih izbora, svejedno je. Bitno je da se promjene što prije dese, jer odavno vremena za gubljenje nemamo, budući da moramo nadoknaditi ovu potpuno izgubljenu godinu“, kazao je Šehović.

Govoreći o inicijativi o izglasavanju nepovjerenja Vladi istakao je da je nekoliko dodatnih nedjelja koliko je traženo za pripremu cjelokupnog aranžmana, koji podrazumijeva ne samo rušenje postojeće Vlade, već i jasan plan političkog djelovanja koji bi nakon toga uslijedio, najmanje što se moglo učiniti da bi se dala šansa da se Crna Gora vrati na evropski kolosjek, sa koga je očigledno odavno zahvaljujući ovakvoj vlasti skrenula.

– Tako da je opozicija svjesno, vrlo namjerno, a u konačnom i opravdano rekao bih, napravila jedan korak nazad, da bismo svi skupa kao društvo iskoračili dva naprijed. Vidjeli ste da su nam i ubrzani politički procesi koji su nakon toga uslijedili, u smislu otvaranja mogućnosti za saradnju između političkih aktera koji su prije toga bili ušančeni u međusobno suprotstavljene političke rovove, dali za pravo da smo ispravno i odgovorno postupili – dodao je Šehović.

On je u konačnom izrazio uvjerenje da će naredne nedjelje i očekivano raščišćavanje političke scene to potvrditi.

Šehović je istakao da Socijaldemokrate vjeruju da Memorandum manjinskih partija, SNP-a i URA-e, predstavlja potreban uslov za novu, prethodno pomenutu političku dinamiku, koja nam je potrebna ukoliko želimo ne samo da se sa stranputice vratimo na evropski put, nego i da sačuvamo građanski i multietnički karakter države, ali i da spustimo narasle tenzije, koje nas duže vrijeme veoma opterećuju.

– A svima onima kojima je evropska bliža od antievropske, građanska od nacionaističke, a teokratska od klerikalne države, mi u Socijaldemokratama predstvaljamo, kao što smo to uostalom vazda i bili, prirodne partnere. Ali i jasnu alternativu onima koji pomisle da se sa tim principima mogu igrati, i u dnevno-političke svrhe se njima poštapati i mahati, a raditi sve suprotno – naglasio je Šehović.

Potpredsjednik SD-a naveo je da je stabilnu proevropsku većinu neophodnu za postizanje reformi moguće obezbijediti.

– Tako što ćemo da se izdignemo iznad uskopartijskih interesa, da prestanemo da se okupljamo oko mržnje prema bilo kojem pojedincu ili partiji u cjelini, već oko vrijednosti i programskih principa. Ali i da shvatimo da je apsolutni državni prioritet u ovom momentu politička stabilnost, koju danas nemamo, kao i postizanje najšireg mogućeg evropskog konsenzusa. A samim tim i dogovora o novoj Vladi koja bi imala podršku od najmanje 49 poslanika, bez koje nema izlaska iz v.d. stanja i deblokade nekih od najvažnijih institucija u državi – pojasnio je Šehović.

On je apostrofirao da je potrebna jasna evropska vizija, hrabrost, odlučnost, ali i odgovornost ove generacije političara, koja će konkretnim potezima koje će narednih nedjelja i mjeseci povlačiti, pokazati da li je dostojna aktuelnog trenutka i vrijednosne prekretnice pred kojom se društvo nalazi.

– A upravo ta borba vrijednosti predstavlja svojevrstan test zrelosti za našu, novu generaciju političara, koja polako preuzima odgovornost – istakao je Šehović.

Prema njegovim riječima, Socijaldemokrate su svjesne i ozbiljnosti političkog momenta i sopstvene odgovornosti u predstojećim procesima kao druge najjače opozicione grupacije u Parlamentu.

– Razgovori i o manjinskoj vladi, kao i o drugim opcijama za izlazak iz političke krize, vode se na različitim nivoima – zaključio je Šehović.

IzvorDan

Najnovije

CEDIS: Nijesmo mogli predvidjeti poremećaje na energetskom tržištu, gotovo nemoguće postići cijenu koju je...

Ni najbolji analitičari i poznavaoci energetskog tržišta nijesu mogli predvidjeti ovakve poremećaje koji su se desili u posljednje dvije godine, poručuju iz Crnogorskog elektrodistributivnog...

Moralne osobe od integriteta osnova su nezavisnog pravosuđa

Ko se može smatrati uglednim pravnikom, da li se može govoriti o pravnom standardu, odnosno primjeni evropskih standarda u ovoj oblasti, pitanja su na...

Damjanović objasnio zašto je povučen Prijedlog zakona o popisu iz skupštinske procedure

Vlada Dritana Abazovića je iz skupštinske procedure povukla Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstva i stanova, utvrđenih u mandatu vlade Zdravka Krivokapića. Ministar finansija...

Devet medalja za Starovarošane u Skoplju

Džudo klub Stara Varoš osvojio je devet medalja na turniru Skoplje open, koji je prošlog vikenda održan u glavnom gradu Sjeverne Makedonije. Zlatnim odličjem okitio...

Crna Gora može da računa na podršku MMF

„Crna Gora i MMF nastavljaju sa izuzetno dobrom i partnerskom saradnjom”, saopšteno je nakon sastanka predsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića sa izvršnom direktoricom Međunarodnog...

Najčitanije

Povezano

Vlada iz skupštinske procedure povukla prijedlog zakona o popisu stanovništva

Vlada Dritana Abazovića je iz skupštinske procedure povukla prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstva i stanova, utvrđenih u mandatu vlade Zdravka Krivokapića. Ovaj prijedlog zakona...

Popović: Neradna nedjelja problem za vlasnike biznisa

Ministar ekonomskog razvoja i turizma u nelegitimnoj Vladi, Goran Đurović, poručuje crnogorskim radnicima kako se povodom neradne nedjelje “mora naći kompromis”. Dakako, ministar nelegitimne...

Mekalister: Nova vlada posvećena evroatlantskim integracijama

Predsjedavajući Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta, Dejvid Mekalister pozdravlja snažne rezultate Crne Gore u punoj usklađenosti sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom Evropske unije. “Nova Vlada...

SD: Srećan Dan nezavisnosti i da je vječna Crna Gora

Socijaldemokrate su građanima Crne Gore čestitala Dan nezavisnosti. “Šesnaest godina nakon najvećeg i posljednjeg koraka u osamostaljenju Crne Gore, naša zajednička država pokazala je temelje...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve