Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Šehović predložio da i Popa učestvuje u parlamentarnom dijalogu: Politički požar prijeti da zahvati čitavu državu

''Na sceni pokušaj prisilnog zadržavanja vlasti putem očiglednog pravnog nasilja''

Predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore Damir Šehović uputio je danas pismo šefici delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Oani Kristini Popi, u kojem je predložio njeno učešće u nastavku parlamentarnog dijaloga koji bi se vodio na nivou lidera partija, u vezi sa deblokadom Ustavnog suda, izmjena Zakona o predsjedniku, datumu vanrednih parlamentarnih izbora i ukupnoj političkoj krizi, a koji do sada nije dao nikakve rezultate, pa su u međuvremenu pokrenuti i veliki građanski protesti.

Šehović je predlog obrazložio kako time da bi nastavak očiglednog razaranja crnogorskih institucija povećao rizik da politički požar zahvati čitavu državu, koja je inače u dubokoj političkoj i institucionalnoj krizi, tako i činjenicom da je Crna Gora kandidat za članstvo u Evropskoj uniji u kojoj su, nepostojanjem funkcionalnog Ustavnog suda i neustavnim zakonima, dovedena u pitanje ljudska i druga prava koja imaju međunarodnu dimenziju odnosno univerzalan karakter.

“Kako se Crna Gora nalazi u situaciji koju karakteriše opšta atmosfera nepovjerenja među političkim akterima, zbog koje su već neko vrijeme ozbiljno dovedena u pitanje zajednička dostignuća naše parlamentarne demokratije, jasno je da se kao jedino moguće institucionalno rješenje za otpočinjanje prevazilaženja sveukupne krize u državi nameće parlamentarni dijalog na nivou lidera partija. Ali, cijenim da bi i Vaše prisustvo u svojstvu šefice Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori bilo veoma korisno u kontekstu sveprisutnog nepovjerenja među političkim akterima”, rekao je Šehović, uz podsjećanje da će nezavisno od pomenutog, građanska opozicija svakako, u nedjeljama koje slijede, demonstrirati i kapacitet za ozbiljno vaninstutucionalno djelovanje.

On je u obraćanju naveo i istorijat krize koja je zahvatila Crnu Gore.

“Poseban osvrt zaslužuje činjenica da je Crna Gora formirala 43. manjinsku vladu, upravo u cilju ubrzanog nastavka procesa pristupanja Evropskoj uniji. Činjenica je, da je istoj toj vladi izglasano nepovjerenje, paradoksalno, upravo zbog ignorisanja evropskih obaveza i odbijanja da se bavi deblokadom sudstva, te davanja prioriteta nacionalnim i vjerskim temama. Da bi potom bilo odbijeno donošenje odluke o skraćenju mandata Skupštini Crne Gore, a time i stvaranje pretpostavki za skoru organizaciju vanrednih parlamentarnih izbora, koji predstavljaju jedini održiv način za prevazilaženje neodržive situacije u kojoj se duže vrijeme nažalost nalazimo”, kazao je Šehović.

Šehović je dodao i da je demonstrirano potpuno odsustvo bilo kakve želje većine za parlamentarnim dogovorom oko izbora sudija Ustavnog suda, članova Sudskog savjeta, te izbora Vrhovnog državnog tužioca, ali da je Crna Gora u kratkom periodu svjedočila aferama sa zaplijenom cigareta, te u najmanju ruku kontroverznim kadrovskim rješenjima, uključujući ANB, uz podsjećanje da je kruna nezakonitog djelovanja vlade u tehničkom mandatu i trenutne većine, nedavno izglasavanje izmjena Zakona o predsjedniku, kojim se otvoreno ruši ustavnopravni poredak države i rizikuje nastanak nekontrolisanog bezvlašća sa mogućim nesagledivim posljedicama na državu i društvo u cjelini.

„Navedeno nedvosmisleno ukazuje na to da je na sceni pokušaj prisilnog zadržavanja vlasti putem očiglednog pravnog nasilja, umjesto vraćanja moći građaninu putem izbora, a time i kršenje političkih prava građana i elementarnih demokratskih principa. Ovo je posebno važno u kontekstu činjenice da Crna Gora, kao članica NATO-a i kandidat za članstvo Evropskoj uniji ne smije, kako zbog sebe tako i zbog Evrope, postati ljuštura bez funkcionalnog pravnog poretka, sistema bezbjednosti, javne uprave i pravosuđa, a time i suštinski protektorat, inače veoma aktivnih i na ovom prostoru prisutnih trećih strana sa izrazitom antievropskom i anti-NATO agendom“, kazao je Šehović.

Šehović je takođe podsjetio na antigrađanski, antisekularni, antievropski odnosno anticivilizacijski karakter u svakodnevnom djelovanju dviju vlada nakon 2020. godine, ugrožene bazične vrijednosti na kojima društvo počiva, te rizik od sloma javnih finansija.

“Imajući sve to u vidu, kao i saznanje da bi nastavak razaranja okupiranih crnogorskih institucija povećao rizik da politički požar zahvati čitavu državu, jasni stavovi naših međunarodnih partnera u odnosu na sve gorepomenuto, te konkretan doprinos u rješavanju svih otvorenih pitanja, očigledno jesu potreban uslov za izlazak iz političkog ćorsokaka u kojem se naše društvo našlo”, zaključio je Šehović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve