Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Šehović: Najveći državni interes je smjena Vlade i vraćanje Crne Gore na evropski kolosjek

Vanredni izbori najbolje, najčistije, odnosno najpoštenije rješenje. I ostale opcije takođe su na stolu. Svakoj inicijativi koja bude i formalizovana Socijaldemokrate će pristupati odgovorno i u skladu sa državnim interesima

Pitate li poslanika Socijaldemokrata Damira Šehovića o mogućim raspletima aktuelne političke situacije, reći će vam kako su za tu partiju izbori najbolje i najpoštenije rješenje, ali i da će se odgovorno odnijeti prema svim ostalim opcijama koje vode ka okončanju mandata ove Vlade.

U intervjuu za Portal Analitika, on poručuje kako očekuje dobar rezultat na predstojećim lokalnim izborima i kada je u pitanju SD, ali i ostale suverenističke stranke. Dodaje i da će predstojeći Kongres ove partije samo formalno ozvaničiti smjenu generacija u toj stranci.

VLADA JE KLERIKALNA I REVANŠISTIČKA

Djeluje kako politička kriza u Crnoj Gori sa svakim novim danom postaje sve složenija. U cilju njenog prevazilaženja, nedavno su objelodanjene dvije platforme. Prva, koju je inicirao Demokratski front, teži opstanku aktuelne većine. Druga, iza koje je 40 poslanika opozicije, u slučaju da je podrži makar jedan predstavnik vlasti – trajno bi urušila tu većinu.

Upravo sa drugom platformom na površinu je isplivalo nepovjerenje unutar vladajućeg bloka – pojedini poslanici proteklih su dana upozoravali, neki i otvoreno spekulisali o tome ko bi iz vlasti mogao podržati opozicionu inicijativu o izglasavanju nepovjerenja Vladi. Stoga smo i Šehovića pitali da li unutar većine vidi one koji bi se mogli pridružiti opozicionim poslanicima.

“Na to pitanje vam se može odgovoriti i potvrdno i odrično, u zavisnosti od toga da li će one partije vlasti koje imaju građanski potencijal, najzad odlučiti da ga u stvarnosti zaista praktikuju i na djelu pokažu. Ili će im i dalje služiti za formalno demonstriranje demokratskog kapaciteta u razgovorima sa evropskim i evroatlantskim partnerima po principu: “Drži vodu dok majstori odu”, naglašava Šehović.

No, na kraju, jedini koji će reći sve o radu i svjetonazorima partija i same Vlade – jesu građani.

“A kako oni gledaju na onaj tripartitni sporazum s početka mandata, kojim su obećane demokratske i evropski orjentisane osnove vlasti, govori posljednje istraživanje. Gotovo trećina ispitanika misli da je postizborni sporazum tri lidera (Krivokapića, Bečića i Abazovića) od prošle godine mrtvo slovo na papiru. Građani smatraju da Vlada nije ispunila obećanje o depolitizaciji, a 53 odsto misli da se niko od potpisnika nije pridržavao sporazuma. Ova Vlada većinski se vidi kao konzervativna, klerikalna, revanšistička”, podsjeća naš sagovornik.

NOVI IZBORI NAJPOŠTENIJE RJEŠENJE

Šehović ne spori kako u vlasti ima nominalno građanskih partija.

“Ali one su, bez sumnje, iznenadile podrškom teškim antidemokratskim, a u nekim slučajevima i anticivilizacijskim potezima. Da li će najzad shvatiti da su time najviše one izgubile, te da li su konačno razumjele da je “dobro vratiti se i sa polovine pogrešnog puta”, vidjećemo narednih dana. Trenutak istine za sve će biti glasanje o povjerenju Vladi koja to, inače, odavno nije jer se suštinski raspala i funkcioniše kao raštimovani orkestar, u kome svako vuče na svoju stranu. Uz napomenu da nije da alternative nema – od brzih vanrednih izbora, preko manjinske ili nekog drugog oblika vlade koja bi ih pripremila, do klasične političke vlade okupljene oko evropske agende. Dakle, samo je pitanje volje. Načina ima”, ocjenjuje Šehović.

Kada bi morao da bira između pomenutih alternativa, poslanik SD ne bi mnogo razmišljao.

“Cijenimo da vanredni izbori najbolje, najčistije, odnosno najpoštenije rješenje. Ali i ostale opcije, čim su nedavno i javno aktuelizovane, takođe su na stolu. Svakoj inicijativi koja bude i formalizovana će Socijaldemokrate pristupati odgovorno, i u skladu sa državnim interesima. A vjerujem da je trenutno najveći državni interes da se aktuelna Vlada, koja to nije, u najkraćem roku smijeni, i da se nakon toga Crna Gora što prije vrati sa antievropskog na evropski kolosjek! Svako rješenje koje ide u tom pravcu ćemo afirmisati”, dodaje on.

Socijaldemokrate su, poručuje Šehović, potpuno spremne za izbore – pa i u situaciji kada se pripremaju za Kongres, koji slijedi za dva mjeseca.

“Prethodnih godina smo već pokazali da smo za izbore uvijek spremni, kako prije Kongresa, tako i nakon njega. Kongres će samo formalno ozvaničiti smjenu generacija u rukovodstvu partije, povodom koje je apsolutna saglasnost već postignuta, pa će predstavljati svečani čin koji će demonstrirati ne samo partijsku snagu, koja je u brojnim dosadašnjim našim samostalnim izbornim nastupima uvijek potvrđivana, nego i potpuno partijsko jedinstvo. U svakom slučaju, u svim dogovorima koji slijede, Socijaldemokrate će biti faktor stabilnosti, a ne razdora”, konstatuje Šehović.

OD LOKALNIH SUJETA PREČI DA BUDE JAVNI INTERES

Kada je već o izborima riječ, aktuelni su oni nedjeljni na Cetinju, u Mojkovcu i Petnjici. Djeluje kako će naročito zanimljivo biti u Mojkovcu, gdje Socijaldemokrate izlaze u koaliciji sa Demokratskom partijom socijalista i Liberalnom partijom.

“U Mojkovcu očekujem pobjedu demokratskih i građanskih snaga. Da isto to očekuju i partije koje čine državnu vlast, govore incidenti u Mojkovcu, čiji su vinovnici upravo oni”, kaže Šehović.

Dodaje i da je Cetinje, gdje su u protekle četiri godine zajedno sa DPS vršili lokalnu vlast, posebna priča.

“Cetinje je 5. septembra pokazalo čitavoj Crnoj Gori da je bilo i ostalo luča prosvijećenosti i slobode, i tu tek oni koji zagovaraju kulturnu, prosvjetnu i nacionalnu, ali i tihu političku okupaciju, nemaju šta da traže. Socijaldemokrate su za razliku od većine drugih, vazda bili i ostali dosljedni slobodarskom Cetinju, odnosno onome što Cetinje simbolizuje. Nijesmo nikad, niti ćemo, zarad sitnog političkog ćara sarađivati sa onima koji bi najradije da dostojanstvenog Cetinja i ponosne Crne Gore ne bude. Zbog toga, kao i nespornih rezultata koje su naši predstavnici u aktuelnoj lokalnoj administraciji ostvarili, lista koju predvodimo i očekuje dobar izborni rezultat”, optimističan je on.

Uoči lokalnih izbora, Šehović poručuje i kako vjeruje da su suverenističke snage izvukle pouke nakon 30. avgusta prošle godine.

“Zato vjerujem da će i načinom formiranja lokalnih vlasti na Cetinju, Mojkovcu i Petnjici, pokazati da je od lokalnih sujeta i sitnih partijskih interesa važniji javni interes. A upravo on nalaže potrebu da pomenute političke snage podijele odgovornost za vršenje lokalne vlasti, da bi i na taj način pokazale zrelost pred još važnije političke događaje koji se tiču državne”, smatra on.

OD MPNKS JEDINO JOŠ NIJESMO ČULI PSOVKE

Teško je govoriti sa Damirom Šehovićem a ne dotaći se Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta. Od ministarke Vesne Bratić, sve do zvaničnih saopštenja MPNKS, djeluje kako je u pitanju otvoreni rat – što sa Šehovićem, što sa Socijaldemokratama.

“Kad neko sa bukvalno nepostojećim rezultatima rada, a pritom sa sramotno nazadnim i retrogradnim svjetonazorima, te provokativnom retorikom nedostojnom ne samo jednog ministra, nego i bilo koga ko se bavi iole ozbiljnijim javnim poslom, važi za osobu suprotnog političkog, vrijednosnog i svakog drugog spektra od vašeg, to vam ne može biti ništa do najveći mogući kompliment”, smatra Šehović.

Nekadašnje Ministarstvo prosvjete, kako on ocjenjuje, za svega godinu je prešlo put od najboljeg do bukvalno najgoreg.

“To govore najnovije ankete, ali i činjenica da su građani najgore ocijenili rad ministarke Bratić. Suočavanje sa takvim poraznim rezultatima traži vremena, a ja ću gospođi Bratić, kao neko ko uvijek kani pokazati demokratski kapacitet, to vrijeme i dati. Ono pak što zaista jeste neprihvatljivo, jer dodatno kontaminira javni prostor, je nivo saopštenja koja izlaze iz toga ministarstva, a kojima nažalost fale bukvalno još samo psovke. Mudriji očigledno nijesu zalud rekli da “tamo gdje je najpliće, najviše huči”, poručuje Šehović.

Takav javni narativ je, kako dodaje, posebno strašan kada se ima u vidu da je to ministarstvo istovremeno nadležno i za resor kulture, kao i da je zaduženo za obrazovanje više od 100.000 djece.

“Kad sve svedemo, nema se mnogo šta za reći osim da će se, na moju žalost, mandat ministarke Bratić ostati upamćen kao ružna epizoda u političkom životu ove države. Na koju ćemo, narednih dana kada se bude glasalo o interpelaciji koja je na dnevnom redu Skupštine, moći da stavimo tačku čak i prije očekivanog skorog pada ove Vlade”, zaključuje Šehović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve