Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Šehović: Dosta je bilo sistemskog uništavanja i političkog šibicarenja

Kako Šehović navodi, pokazalo se da je SD jedini bio u pravu, jer smo, podsjeća on, sa svakim danom rada jednog pa drugog esksperimenta Dritana Abazovića u vidu 42. i 43. Vlade, tonuli dublje u problem

“Socijaldemokrate će podržati inicijativu za skraćenje mandata Skupštini zato što smo jedini, gotovo od početka rada neprirodne ekspertske vlade, pa do dana današnjeg, ukazivali na njenu konstrukcionu grešku i tražili izbore”, poručio je u razgovoru za Portal Analitika, predsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović.

On je komentarisao aktuelnu političku krizu i najavu Demokratske partije socijalista o podnošenju nove inicijative za skraćenje mandata Parlamentu.

Kako navodi, pokazalo se da je SD jedini bio u pravu, jer smo, podsjeća on, sa svakim danom rada jednog pa drugog esksperimenta Dritana Abazovića u vidu 42. i 43. Vlade, tonuli dublje u problem.

“I evo nas sad u pravnoj praznini, sa parlamentom u kojem se “većina” svakodnevno mijenja, a koja odbija da izborima prekine ovu političku agoniju. Inicijativa za skraćenje mandata Skupštini je, da naša nova-stara većina ima političkog integriteta, trebalo i prvog puta da bude izglasana. Jer upravo je ta većina, na čelu sa URA-om, dozivala izbore onda kad joj je vlada pala”, ističe Šehović.

Sada kada se, kako dodaje, nadaju novoj “podjeli plijena” u susret izborima, zaboravljaju da su koliko do juče insistirali na izborima.

“Ipak, tu smo mi da podsjetimo građane koliko političkog integriteta imaju oni koji se kunu u evropejstvo i dobre namjere”, poručuje Šehović.

Pred vratima političkog ambisa

Govoreći o pismu koje je jedan od lidera DF-a Nebojša Medojević uputio predsjednici Skupštine, u kojem poziva na dijalog političkih partija oko imenovanja u pravosuđu, ali i organizovanje izbora, Šehović ističe da je vlada formirana sa ciljem izabere sudije Ustavnog suda i Sudskog savjeta kako bi odblokirala procese i evropski put, te da je uradila sve, osim toga što je trebalo.

“To nedvosmisleno potvrđuje da određenim političkim strukturama odgovara “lov u mutnom”, bez ključnih institucija, kako bi mogli nesmetano da urušavaju sistem i praktikuju ustavne i druge akrobacije. Čemu je najilustrativniji primjer činjenica da su podnijeli inicijativu za razrješenje predsjednika, a za čije zaključivanje je potrebno mišljenje Ustavnog suda koji je trenutno blokiran! Ili pak činjenica da je URA nevjerovatnih 18 puta glasala uzdržano onda kad su sudije Ustavnog suda bile na dnevnom redu. I ne zaboravimo, to su isti oni koji su nas do juče optuživali za urušavanje sistema”, kaže naš sagovornik.

Da nije tako, oni bi se, dodaje Šehović, davno umjesto dijeljenja građana oko Temeljnog ugovora i Otvorenog Balkana, pozabavili izborom za čelne pravosudne fukcije.

“Ovako, evo nas umjesto pred vratima EU, pred vratima političkog ambisa, iz kojeg Crnu Goru pokušavaju izvlačiti ko do građanske i proevropske snage među kojima je SD”, ističe naš sagovornik.

Tzv. parlamentarna većina gleda samo ličnu političku korist

Predsjednica Skupštine najavila je da bi se sjednica na kojoj će se glasati o sudijama Ustavnog suda mogla održati 21. oktobra. Na pitanje koliko je realno očekivati da u trenutnoj političkoj atmosferi dođe do konsenzusa oko ovog pitanja, Šehović smatra da se s ovakvom, tzv. parlamentarnom većinom ne može znati šta će se desiti sjutra, a ne 21. oktobra.

“To zavisi od njihove lične političke koristi. Da je bilo volje, sudije Ustavnog suda davno bi bile izabrane, a o nama se u Briselu ne bi govorilo kao o velikom razočarenju. No, građanske i proevropske snage su, zajedno sa građanima, u ključnim momentima vraćale Crnu Goru na pravi put, pa ćemo tako, nesumnjivo, učiniti 23. oktobra i nadalje. Dosta je bilo dvije godine sistemskog uništavanja i političke anarhije, pa ne znam kakve da su bile naše greške. A jeste ih bilo”, ističe Šehović.

Crnu Goru drže kao taoca 

Od Ustavnog suda zavisi i inicijativa za razrješenje predsjednika Đukanovića koju je podnio 41 poslanik „stare“ većine. Ta inicijativa je, prema riječima Šehovića, podnesena samo zarad zabavljanja javnosti.

“Kako drugačije razumjeti činjenicu da je trenutna samoproklamovana većina podnijela inicijativu za koju zna da je bez Ustavnog suda ne može dovesti do kraja? Ne zaboravimo, to su isti oni koji su uzdržani kad se glasa za sudije. I isti oni koji na nadležnom odboru glasaju za kandidate za sudije Sudskog savjeta, pa kad je izgledno da će se ti pojedinci zaista i izabrati na plenumu, glasaju protiv njih”, podsjeća Šehović.

To su, dodaje, isti oni koji Crnu Goru drže kao taoca, ne dajući joj da na izborima izađe iz agonije, jer je, kako kaže, njima korisno da još ponešto ušićare od vlasti u susret izborima i oni koji predlažu rekonstrukciju vlade koja je pala.

“Mi danas živimo predstavu političkih šibicara koji za ustav haju koliko i Dritan Abazović za bilo šta mimo dogovora sa zvaničnom Srbijom. I čiji politički stav traje manje od 24 časa. Pitati zato bilo kojeg ozbiljnog političara šta im je sljedeći potez je bespredmetno, jer to ne znaju – ni oni sami“, smatra Šehović.

Bezbjednosni sektor za rezultate nagrađen – smjenama

Akcija ANB i SDT povodom šverca cigareta rezultirala je hapšenjem nekoliko službenika UPC, ali i ostavkom direktora Rada Miloševića. Odlazeći premijer prije toga smijenio je ministra odbrane Raška Konjevića sa mjesta koordinatora službi bezbjednosti, a tri dana kasnije i direktora ANB-a, Sava Kenteru.

Šehović ističe da je jasno da nekome ne odgovara da se takve akcije dovedu do kraja.

“Da sumiramo dešavanja u bezbjednosnom sektoru u posljednje dvije godine. Imali smo gospodina Vukšića, za čije vrijeme je došlo do ozbiljne kompromitacije ANB, otkrivanja identiteta pojedinih agenata i podozrenja NATO prema kapacitetima Crne Gore u toj oblasti. A potom imate ANB sa gospodinom Kenterom na čelu, koja je za par mjeseci razbila mrežu ruskih špijuna i ukazala na kriminalnu mrežu u lancu zapljene švercovanih cigareta. I za takve rezultate bezbjednosni sektor je nagrađen – smjenama“, napominje Šehović.

Stava je i da švercovane cigarete trenutno služe za slikanje Abazovića i njegovog prijatelja Miloševića, dok 10 odsto tih cigareta spaljuju.

“To što postoje indicije da ostalih 90 odsto švercovanih cigareta služe da se vrate na tržište pokazatelj je kvaliteta “borbe” protiv kriminala koja se vodi po principu: “Dok vičemo “dr’žte lopova”, niko se neće sjetiti da upire prstom u nas”, pojašnjava Šehović.

Građane i evropske partnere ne možete varati zauvijek

Osvrćući se na predstojeći Izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore koji bi trebao da bude predstavljen ove sedmice, Šehović napominje da je i ministarka evropskih integracija, u pokušaju da pripremi javnost, najavila da će biti loš.

“Ipak, nama ne treba bolja priprema od onoga što živimo svakodnevno, a to su Temeljni ugovor i Otvoreni Balkan umjesto Ustavnog suda i Sudskog savjeta. Politička agonija umjesto uzlaska na izbore. Rušenje Ustava umjesto evropskih integracija. Smjene u ANB umjesto podrške borbi protiv kriminala”, ukazuje naš sagovornik.

Kako napominje, gotovo da ne postoji zvaničnik naših partnerskih zemalja, koji manje ili više diplomatski, nije izrazio razočarenje zbog ogromnih neuspjeha obje vlade od 2020. naovamo.

“Čak se ni zeleni sa međunarodne scene više ne javljaju da daju podršku Abazoviću, koji je od zelenih politika za dvije godine sproveo jedino vožnju biciklom usred SAD. Što je otprilike bio jedini uspjeh višenedjeljne i skupe ekskurzije enromne Abazovićeve delegacije po Americi“, napominje Šehović.

Možete, kaže on, varati i građane i evropske partnere godinu ili dvije, ali ne možete zauvijek.

“Jedino dobro je što će Izvještaj doći makar prije izbora, kako bi građani mogli da izađu ne na osnovu mojih ili bilo čijih tvrdnji, već informisano i na osnovu činjenica, a to je da će ovo biti jedan od gorih izvještaja Crne Gore. A neće biti da i Evropa ima nešto protiv Abazovićeve “ruke pravde”, poručuje Šehović.

Građanska ideja vratiće Crnu Goru na pravi put 

Lokalni izbori u 14 crnogorskih opština biće održani sljedeće nedjelje, a SD će u nekoliko gradova izaći u okviru koalicija.

Na pitanje mogu li suverenističke i građanske ideje da prevagnu i vrate Crnu Goru na proevropski put, uprkos snažnim uticajima spoljnih faktora, Šehović kaže da građanska ideja ne da može, nego će vratiti Crnu Goru na pravi put.

URA je nevjerovatnih 18 puta glasala uzdržano kad su sudije Ustavnog suda bile na dnevnom redu

„Znate li zašto? Zato što je nova samoproklamovana većina ne samo satirala građane koji nijesu glasali za njih, otpuštala ih i progonila uz amin URA-e, već i zato što je sopstvene glasače ostavila na ledini. Gotovo da nećete naći građanina koji će reći da je zadovoljan ovime što smo dobili avgusta 2020, a crnogorski građani su u odsudnim trenucima uvijek donosili ispravne odluke”, kaže Šehović.

Prema njegovim riječima, politička, ustavna i svaka druga blokada, uz pustoš koji je ostavila Vesna Bratić i njoj slični, revanšizam koji je URA aminovala, velike afere u vezi sa Sky prepiskama i švercom cigareta i očekivani katastrofalan izvještaj EK, jesu odsudni trenutak da se nesposobna, povremena većina, vrati tamo gdje jedino zna da se ponaša – u opoziciju.

“Partije pak koje su činile vlast prije avgusta 2020. svoje lekcije su naučile, ali i pokazale istinski demokratski potencijal i znanje i u opoziciji, kao i na vlasti. Što najbolje potvrđuje činjenica da je samo SD imao više zakonskih predloga, od kojih je većina usvojena, nego sama Vlada. A građani sve gorenavedeno gledaju”, poručuje Šehović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve