Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Potvrđeno pisanje portala AKTUELNO: Šef diplomatije Češke ne dolazi preksjutra u Podgoricu

Dugoročno Republika Češka nepokolebljivo podržava integraciju Crne Gore u EU, kao i ostalih partnera u Regionu. Kao zemlja Predsjedavajuća Savjetom EU, posvećujemo pitanju dinamike pristupnih pregovora sa Crnom Gorom veliku pažnju

U vezi sa otkazanom posjetom ministra vanjskih poslova Republike Češke, Nj.E. Janom Lipavskim oglasili su se iz ambasade te zemlje u Podgorici. Ovim otkazivanjem posjete potvrđeno je pisanje portala AKTUELNO, kada smo objavili da dio diplomata koje su u delegaciji sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepom Boreljom i komesara EU za proširenje Oliver Varhelji  odbile da prisustvuju sastanku zbog posljednjih poteza premijera Dritana Abazovića.

Kako navode, predstojeći sastanak Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje u potpunosti podržavaju, a Češka će na njemu imati svog predstavnika – Ambasadorku Janinu Hrebíčkovu.

“Dugoročno Republika Češka nepokolebljivo podržava integraciju Crne Gore u EU, kao i ostalih partnera u Regionu. Kao zemlja Predsjedavajuća Savjetom EU, posvećujemo pitanju dinamike pristupnih pregovora sa Crnom Gorom veliku pažnju”, navode u saopštenju za medije.

Kako dodaju, uslov daljeg napredovanja Crne Gore na njenom putu ka EU je unutarpolitička stabilnost, poštovanje evropskih vrijednosti i sprovođenje potrebnih reformi.

“Republika Češka vjeruje, da će razvoj u Crnoj Gori i koraci, koje će njena Vlada u predstojećim nedjeljama i mjesecima činjeti, potvrditi proevropsko usmjerenje zemlje i omogućiti, da bi Crna Gora u toku predsjedavanja Republike Češke Savjetom za EU, napredovala u zatvaranju pregovaračkih poglavlja.

Za Predsjedništvo Republike Češke je eurointegracioni napredak Crne Gore i uopšte Zapadnog Balkana, jedna od njenih ambicija, i zato se nada u jasnu proevropsku politiku Crnogorske vlade i prihvatanje potrebnih reformi.

Implementaciju ovih reformi je ministar vanjskih poslova Republike Češke, Nj.E. Jan Lipavski spreman doći i lično podržati”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Sekićanin
13.07.2022-07:25 07:25

Teško je Česima objasnit crkvena pitanja, i da crkva mora da bude država u državi. Za one koji ne znaju Češka je zemlja sa preko 75% ateista, jedino Švedska ima veći broj “bezbožnika”!.