Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

SDP: Vlast ne umije da troši novac opredijeljen za građane Cetinja

Pred odbornicima u lokalnom parlementu, u ponedjeljak, 14. oktobra naći će se Program razvoja Prijestonice za 2020. godinu

Ako uporedimo Programe razvoja Prijestonice za 2018, 2019 i za 2020. godinu ključna sličnost je veoma loša realizacija, što narodski rečeno znači da ne umijete da potrošite novac koji je država opredijelila za građane Cetinja i koji iz godine u godinu ostaje u budžetu države a ne biva potrošen u projekte od značaja za građane Cetinja, poručuju u SDP-u.

Cetinje

Pred odbornicima u lokalnom parlementu, u ponedjeljak, 14. oktobra naći će se Program razvoja Prijestonice za 2020. godinu.

“Program je zakonaska obaveza definisana Zakonom o Prijestonici kojim se DPS u kampanji itekako dičio. Zakonom je definisano da 1 odsto tekućeg državnog budžeta ide za Prijestonicu od čega 0,4 za tekuću potrošnju, a 0,6 za kapitalne investicije. Dio koji se odnosi na tekuću potrošnju se od donošenja Zakona 2017. godine nemilice troši na plate i glomaznu administraciju, a dio od gotovo 5,5 miliona koji je prediđen za realizaciju kapitalnih projekata od značaja za građane jedva da se i zagrebe”, navode u SDP-u.

Prema njegovim riječima, ako se uporedi Program razvoja Prijestonice za 2018, 2019 i za 2020. godinu ključna sličnost je veoma loša realizacija.

“Što narodski rečeno znači da ne umijete da potrošite novac koji je država opredijelila za građane Cetinja i koji iz godine u godinu ostaje u budžetu države a ne biva potrošen u projekte od značaja za građane Cetinja. Određeni projekti su naprasno nestali iz Programa, projekti poput izgradnje postrojenja za tretman otpadnih voda se više i ne spominju, a najveći broj projekata se prepisuje iz godine u godinu a da njihova realizacija izostaje ili se realizuju poput gradskog stadiona na kojem radi pet do sedam radnika”, ističu u SDP-u.

Ističu da je nevjerovatnoda lokalna uprava već toliko godina nije u stanju da riješi pitanje azila za napuštene životinje, da se priča o rješavanju vodosnabdijevanja grada ponavlja pred svake izbore, da se projekti rekonstrukcije Puškinove, nastavka Ulice Vojvode Boža, Lokande, Studentskog trga i mnogi drugi samo ponavljaju, a da nikako da se pomjere sa mjesta.

“Novac postoji, pa u čemu je onda problem? Problem su neznanje i nesposobnost da se radi na pripremi projektne dokumentacije, raspisivanju tendera i realizaciji posla, jer drugih problema nema. Dakle, 5,5 miliona svake godine stoji na raspolaganju a Cetinje ne umije da ih potroši. Da nije bilo kupovine imovine Gornjeg Oboda za koju se snažno zalagao SDP, iznos do sada utrošenih sredstava iz ovog budžeta bio bi sramotno nizak, a i ovako je za svaku osudu”, kazali su u SDP-u.

Dalje navode da grad koji je zadužen 38 miliona eura, nema uredno snabdijevanje vodom, nema adekvatnu kanalizaciju, nema uređene parkove i dječija igrališta, nema normalnu sportsku dvoranu i cijeli niz drugih objekata od javnog značaja, ima svake godine na raspolaganju 5,5 miliona eura koje ne umije da potroši.

“Zaista poražavajuće za sve građane Cetinja i za punu odgovornost onih koji odlučuju”, zaključuju u OO SDP Cetinje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve