Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

SDP: U Skupštini odbijen paket od 11 reformskih zakona

Skupština Crne Gore odbila je da uvrsti u dnevni red predloge 11 reformskih ekonomsko-socijalnih zakona Kluba poslanika SDP, voljom većine DPS i koalicionih partija, ističu u SDP-u

Skupština Crne Gore odbila je da uvrsti u dnevni red predloge 11 reformskih ekonomsko-socijalnih zakona Kluba poslanika SDP, voljom većine DPS i koalicionih partija, ističu u SDP-u.

Logo

“Kada je riječ o predlogu zakona o odlaganju plaćanja kreditnih obaveza kojim se ne bi obračunavale kamate za vrijeme moratorijuma na otplatu kredita ‘zaslugom’ CBCG, odnosno njenog guvernera Radoja Žugića, banke će prihodovati preko 30 miliona eura”, naveo je poslanik SDP Raško Konjević u Skupštini.

Konjević je kazao i da će zbog aktiviranja moratorijuma na kredit građaninu koji mu se obratio zbog tri mjeseca stopiranja naplate, u narednih 40 mjeseci rata biti veća za 17 eura.

“Predlagali smo kada je krenula kriza sa Kovidom da je fer i pošteno da zaštitimo privredu i građane na način što tokom moratorijuma na kredite se neće obračunavati kamata. Imali smo različita mišljenja, a vrijeme je potvrdilo da smo bili u pravu, a banke već danas šalju uvećane planove otplate”, zaključio je Konjević obrazlažući predlog zakona.

Predstavljajući zakon o garantnim šemama najavio da je neophodno što prije usvojiti ovaj ili sličan predlog kako bi se što prije pomoglo privrednicima, posebno ugostiteljima i svima koji žive od turizma.

“Nešto slično, i to u maju, uradili su i Slovenci i Srbi i Bugari i Slovaci i naša želja je pomognemo svima koji žive od turizma na taj način što bi država garantovala za dio kredita, po povoljnim kamatnim stopama do tri odsto, sa grejs periodom i rokom otplate od minimum pet godina. Naš zakonski predlog je da se ugostiteljima smanji stopa PDV na 7%, kako bi preživjeli ovu tešku godinu, na sličan način kao što je DPS prije četiri godine smanjio tu stopu za nekoliko privilegovanig hotelijera i time svi dovedu u isti zakonski položaj”, zaključio je Konjević.

Obrazlažući predlog Zakona o PIO naveo da je predlog ovog zakona dogovoren od socijalnih partnera još 2018. godine, ali da još uvijek nije predložen od potpredsjednika Vlade Milutina Simovića i resornog ministra Kemala Purišića, i stoji u ladici ova dva ministra.

“Tim predlogom bi se se značajno unaprijedili uslovi penzionisanja za hiljade naših građana brisanjem 10 najlošijih nevezanih godina iz obračuna penzije, povećala minimalna penzija za 20%, smanjio broj godina potrebnih za penzionisanje i uvele druge povoljnosti za sadašnje i buduće penzionere. Ovo nije zakon SDP, ovo je nažalost postao zakon kojim ste željeli da obmanete radnike i penzionere. Obmanuli ste nažalost 125.000 penzionera i desetine hiljada radnika koji već godinama ne idu u penziju čekajući povoljnije uslove”, naveo je Konjević obrazlažući predlog.

Predsjednica SDP i poslanica u Skupštini Draginja Vuksanović Stanković je obrazlažući predlog Rezolucije o zaštiti aerodroma Crne Gore istakla da smatra da profitabilna preduzeća koja su u vlasništvu države i dalje treba da prave profit za građane Crne Gore, a ne za strane investitore.

“Nema građanina Crne Gore i Tivta i Podgorice koji se neće zapitati zašto želimo da nekom strancu damo aerodrome koji ostvaruju 10 ili 14 miliona eura profita. Zašto da profit dajemo strancima. Građani se sa pravom pitaju treba li sve da rasprodamo, luke, aerodrome i plaže i da li je to naše jedino ekonomsko znanje. Zbog toga ze zalažemo da se građani Tivta na referendumu izjasne o tome da li su za to da njihov novac ide u ruke stranaca ili da ostaje Tivtu i Tivćanima. Da li su davali djedovinu za javno dobro na korist svih ili za strateške investitore Vlade koji bi iznijeli stotine miliona eura profita van naše države”, zapitala se Vuksanović Stanković.

Takođe, nije usvojen ni predlog za raspravu o Zakonu o zaradama u javnom sektoru kojim bi se povećale plate zdravstvenim radnicima za 15%, a policijskim službenicima za 10%, kao ni predlog inoviranog Zakona o državnom tužilaštvu koji je obrazlagao poslanik Ranko Krivokapić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve