Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

SDP u pismu ambasadorki EU: Nova vlast krenula sa antievropskim ponašanjem

Ono što se dešava na samom početku mandata nove 42. Vlade, kod nas u SDP-u izaziva zabrinutost, budući da se u nekim veoma važnim oblastima za naš evropski put usvajaju i nagovještavaju odluke i prakse koje su dijametralno suprotne evropskim principima i našim evropskim integracionim obavezama.

Generalni sekretar SDP-a Ivan Vujović, u ime te partije, obratio se ambasadorki Delegacije EU u Crnoj Gori Oani Kristini Popi.

Pismo Vujovića prenosimo u cjelosti.

”Uvažena ambasadorko Popa,

Obraćamo Vam se ispred partije koja se jedina kao parlamentarni subjekt pune tri decenije od uspostavljanja višepartijskog sistema zalaže za evropske integracije Crne Gore, duboko smo uvjereni da je evroatlanski proces taj koji garantuje najviše demokratske i civilizacijske standarde društava tog prostora.

Na parlamentarnim izborima održanim 30. avgusta ove godine dogodila se smjenjivost vlasti što je vitalan element demokratskih društava. Iskustva nam pokazuju da su ”demokratska proljeća” otvorena istorijska mogućnost za iskorak naprijed kao u Istočnoj evropi ali i za povratak u nazadnu prošlost kao na prostoru Jugoslavije početkom devedesetih godina prošlog vijeka.

Ono što se dešava na samom početku mandata nove 42. Vlade, kod nas u SDP-u izaziva zabrinutost, budući da se u nekim veoma važnim oblastima za naš evropski put usvajaju i nagovještavaju odluke i prakse koje su dijametralno suprotne evropskim principima i našim evropskim integracionim obavezama.

Više je nego zabrinjavajuća činjenica da je samo nakon nekoliko dana rada Vlade usvojeno najveće ikad pojedinačno državno zaduženje od 750 miliona eura, i to bez znanja Parlamenta, u netransparentnoj, tajnoj, proceduri o čemu uostalom govore i neposredni akteri ovog i ovakvog aranžmana. Podsjećamo Vas da je ovakav način izvršenja javnog posla naišao na snažne kritike predstavnika i vlasti i opozicije u Skupštini Crne Gore, čiji predstavnici (svi poslanički klubovi) su zbog toga i tražili od Vlade dokumentaciju koja se odnosi na odluku o zaduženju. Nema sumnje da je u ovom slučaju u najmanju ruku prekršeno načelo javnosti i parlamentarnog nadzora, što su, saglasićete se, fundamentalni evropski principi.

Nadalje, izmjene Zakona o državnim službenicima i namještenicima koje se najavljuju, plašimo se, pokazuju jasnu namjeru da se nastavi trend daljeg politizovanja javne administracije kroz političko-partijska postavljenja što su predstavnici nove većine već i najavili u više navrata kroz tzv. aranžmane po dubini javne uprave. Podsjećamo Vas da je naša reformska i evropska obaveza u okviru reforme javne uprave upravo optimizacija, racionalizacija i profesionalizacija administracije. Podsjećamo vas takođe da se izmjene ovog sistemskog zakona za oblast javne uprave namjeravaju donijeti bez konsultovanja i mišljenja EU , mimo mišljenja stručne i ukupne javnosti i, bez ikakve javne rasprave.

Ovakav pristup našim evropskim obavezama nas direktno vodi u nazadovanja i stvaranje dodatnih socijalno – pravnih problema u ovako osjetljivoj oblasti EU reformi.

I na kraju, ali ne manje važno za zaštitu kulturno – istorijske baštine Crne Gore , Vlada je najavila izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti, ponovo bez inkluzivnog procesa i konsultovanja Venecijanske komisije kako je predloženo u svim njenim nalazima. Donošenje jednog ovakvog Zakona koji je, svima je poznato, tokom ove godine izazvao veliku pažnju javnosti, opet u jednoj potpuno netransparentnoj proceduri, po skraćenom postupku, razlog je za zabrinutost imajući u vidu složenost i delikatnost materije koja se tretira ovim Zakonom.

SDP, povodom svih ovih slučajeva, svjesna da su vladavina prava, efikasan parlamentarni nadzor, javnost, transparentnost, poštovanje demokratskih procedura temeljne vrijednosti na kojima moramo zasnivati naš demokratski i evropski put, a koje su ovakvim činjenjima nove Vlade dovedene u pitanje, želi da Vas u direktnom razgovoru upozna sa svim elementima gore navedenih postupaka, te stoga traži prijem naše delegacije.

Uvjereni da kao iskreni partneri moramo razgovarati i sarađivati, otklanjajući sve prepreke koje nam se mogu naći na putu ka usvajanju evropskog sistema vrijednosti, primite iskrene partnerske pozdrave”, navodi se u pismu koje potpisuje Vujović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve