Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

SDP traži izmjene: Zakon o PDV diskriminatorski

SDP predlaže izmjene zakona o PDV kako bi se diskriminacija i nepravda prema više od 3.500 ugostitelja ispravila

SDP predlaže izmjene zakona o PDV kako bi se diskriminacija i nepravda prema više od 3.500 ugostitelja ispravila. Kako je kazao zamjenik predsjednika SDP Raško Konjević na današnjoj konferenciji za novinare, državu su dijelom “zarobili” privilegovani tajkuni, jedan dio njih duguje stotine miliona eura, a drugi dio je 15-tak vlasnika hotela koji ubira ekstra profit kroz privilegovane poreske stope u odnosu na sve druge ugostitelje.

Logo

Predlog zakona o izmjenama zakona o PDV predviđa smanjivanje stope PDV za sve ugostiteljske objekte koji prižaju usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka, sa 21 na sedam odsto.

“Ovim zakonom bi se ispravila diskriminatorska norma iz postojećeg zakona, donijeta od skupštinske većine DPS-SD-Pozitivna sredinom 2016. godine, kada je pravo na niži nivo PDV dobilo nekoliko privilegovanih vlasnika hotela. Našim Predlogom izmjena zakona se ispravlja nepravda jer nije pošteno da ove usluge u restoranu sa pet zvjezdica se oporezuju sa 21 odsto, a da te iste usluge koje su pružaju u hotelu nekog od privilegovanih hotelijera se oporezuju sa stopom od sedam odsto. To je nepravda prema više od 3.500 naših ugostitelja širom Crne Gore”, naglasio je Konjević.

SDP je, kako je istakao, više puta, u toku protekle četiri godine ukazivao da se na ovaj način u privilegovan status stavljaju bogati vlasnici luksuznih hotela, jer im se obezbjeđuje “ekstra profit” u razlici poreskih stopa od 14 odsto.

Vlada je krajem 2018. obećala da će u kratkom roku podnijeti izmjene Zakona o PDV slažući se da “ne može biti pravedno da se na kafu u Šavniku od 60 centi plati PDV od 21 odsto, a na istu tu kafu u određenom hotelu u Budvi na tri eura samo sedam odsto”.

“Ovaj zakonski predlog je posebno bitan za preko 3.500 ugostitelja u vremenu krize izazvane korona virusom, jer bi omogućio mjeru pomoći u saniranju negativnih posljedica po turističku privredu. Na taj način bi se pomoglo ugostiteljskoj industriji da očuva hiljade radnih mjesta. Prilika je da se u Skupštini provjeri volja narodnih poslanika iz vladajuće većine DPS, SD, BS prema ovom Predlogu zakona i da se vidi da li je vladajućoj većini važniji interes i ekstra profit 15-ak privilegovanih hotelijera ili interes preko 3.500 ugostitelja, koji nemaju privilegiju kao DPS tajkuni da ne duguju 400 miliona eura poreza”, zaključio je na press konferenciji zamjenik predsjednika SDP Raško Konjević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve