Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

SDP: Prihvaćena Inicijativa za kontrolno saslušanje povodom socijalno-ekonomskog statusa zdravstvenih radnika

Zarade zapošljenih u zdravstvenom sistemu Crne Gore su među najnižima u Evropi i prosječno su u avgustu iznosile svega 566 eura

Danas je na sjednici Odbora za rad, zdravstvo i socijalno staranje, a na osnovu člana 73 Poslovnika Skupštine Crne Gore, prihvaćena inicijativa Draginje Vuksanović Stanković, poslanice i predsjednice SDP za konsultativno saslušanje na temu “Položaj i socio-ekonomski status zdravstvenih radnika u Crnoj Gori”, saopšteno je iz SDP-a.

“Zarade zapošljenih u zdravstvenom sistemu Crne Gore su među najnižima u Evropi i prosječno su u avgustu iznosile svega 566 eura. Jasno je da sa tim iznosom ne možemo zadržati naše najkvalitetnije ljekare i medicinske sestre i da već sada imamo situaciju da veliki broj njih odlazi iz naše zemlje, skoro isključivo zbog nezadovoljsva nivoom zarada.

Smatram nedopustivim da se zarada ljekara specijaliste bude niže nego što je zarada zamjenika šefa kabineta predsjednika Vlade. Zbog toga želim da se o ovoj bitnoj temi razgovara na matičnom skupštinskom odboru i da svoje stavove iznesu i predstavnici Sindikata doktora medicine Crne Gore i Samostalnog sindikata zdravstva”, kazala je Vuksanović Stanković.

Predstavnici Vlade Crne Gore se, kaži uz SDP-a, hvale kako su u proteklom periodu povećani poreski prihodi za 200 miliona eura i kako imamo visoke stope rasta BDP-a, međutim zapošljeni taj rast ne osjećaju, već suprotno, realna zarada ima pad od 3% po zvaničnim podacima.

“Zbog sve navedenog smatramo da su se stekli uslovi za organizovanje posebne sjednice Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje na kojoj će se razmijeniti mišljenja o mogućnostima poboljšanja položaja zdravstvenih radnika u Crnoj Gori, posebno u dijelu koji se odnosi na povećanje zarada u ovom sektoru”, istakla je Vuksanović Stanković.

Na sjednicu će biti pozvani predstavnici reprezentativnih sindikata zdravstva, Sindikata doktora medicine i Ljekarske komore, kao i ministri zdravstva i finansija.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve