Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

SDP: Predložićemo Zakon o PIO na sjednici Skupštine CG

SDP smatra da ministar Purišić treba da podnese ostavku jer, kako navode, već skoro dvije godine i pored dogovora sa sindikatom krije zakon i sporadično govori neistine oko termina njegovog usvajanja, dok njegovi poslanici i poslanici vlasti u Skupštini odbijaju da se o tom zakonu raspravlja

Poslanici Socijaldemokratske partije predložiće na sjutrašnjoj sjednici Skupštine Crne Gore na Cetinju Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Konjević

” Ministar Purišić drži ga u „fioci“ već duže vrijeme i odbija da pošalje Vladi na izjašnjenje, a vladajuća većina uporno odbija da prihvati da se o tom zakonu, na prijedlog SDP-a, raspravlja u Skupštini Crne Gore. Tim zakonom stvaraju se pretpostavke da obračun penzije za buduće penzionere bude znatno povoljniji jer se eliminiše ¼ najlošijih godina čime bi penzije bile povećane, minimalna penzija bi porasla 20%, smanjuje se broj godina života potrebnih za penzionisanje i uvodi rotirajuća formula koja bi takodje pozitivno uticala na standard penzionera”, navedeno je u saopštenju.

SDP smatra da ministar Purišić treba da podnese ostavku jer, kako navode, već skoro dvije godine i pored dogovora sa sindikatom krije zakon i sporadično govori neistine oko termina njegovog usvajanja, dok njegovi poslanici i poslanici vlasti u Skupštini odbijaju da se o tom zakonu raspravlja.

“Jasno je da je 130000 penzionera najviše osjetilo ekonomsko-socijalni udar kroz povećanje poreza i akciza u zadnje tri godine, tako da je njihova penzija danas realno manja za 4% nego što je bila 2016. godine. Podrška koju nam hiljade njih svakodnevno daje kroz potpisivanje peticije za novi zakon o PIO u akciji “Pravo na bezbrižnu starost” jasan je pokazatelj da se pitanje penzionerskog standarda i kvaliteta života ne može držati ispod stola ili u nečijoj ladici, a Zakon o PIO se nalaz u ladicama potpredsjednika Simovića i ministra Purišića već drugu godinu”, navedeno je u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve