Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

SDP poručio Bečiću: Nekažnjenim kršenjem zakona dobijamo novi DPS

Socijaldemokratska partija SDP pozvala je predsjednika Skupštine Aleksu Bečića da obezbijedi očuvanje njene ustavne pozicije

Socijaldemokratska partija SDP pozvala je predsjednika Skupštine Aleksu Bečića da obezbijedi očuvanje njene ustavne pozicije i ne dozvoli da se izvršna vlast postavi iznad zakonodavne na način što će Uredbom mijenjati Zakon o budžetu.

Član Glavnog odbora SDP-a Bojan Zeković smatra da je DPS imao poslušni parlament, pa je, kako je rekao, od demokratije ostala gola forma.

”Nova vlada od parlamenta ne traži ni poslušništvo, već se ponaša se kao da ga nema, otvoreno gazi i formu i suštinu i osjeća se toliko moćnom da uredbama mijenja zakone. Ukoliko dozvolimo nekažnjeno kršenje zakona dobićemo novi DPS, sa drugim imenom i istim manirima, još uz ideološku nazadnost”, poručio je Zeković.

Prema njegovim riječima, neophodno je da Skupština obezbijedi sprovođenje zakona koje je donijela, nakon što je u prvoj nedjelji mandata nova vlast donijela, kako Zeković tvrdi, nezakonitu Uredbu kojom mijenja Zakon o budžetu za ovu godinu.

”Nije naše da vas podučavamo, ali da bi sačuvali ustavnu poziciju Skupštine sugerišemo da ukoliko već želite inicirate izmjene Zakona o budžetu za 2020. godinu”, kazao je Zeković.

On je ukazao da nije sporno da nova parlamentrna većina realizuje svoj ekonomski i politički koncept, ali to mora biti odluka Skupštine, a ne prećutna dozvola da Vlada uredbama mijenja zakone, gazeći Ustav, Zakon i Skupštinu Crne Gore.

”Nova vlada ima pravo da vjeruje kako može pomjerati brda, ali je obaveza Skupštine da je natjera da poštujete Ustav i zakone. Naročito iznenađuje glasno ćutanje kolega iz nove većine koji su se zajedno sa SDP-om u prethodnom periodu borili za to da izvršna vlast mora raditi po zakonu, u interesu građana i biti kontrolisana od parlamenta iz koga crpi legitimitet. Valjda smo se borili za zakonitost i demokratske principe zato što je to zdravo za društvo i podrazumijevajuće u demokratiji, a ne valjda samo zbog toga što je vlast koju smo s razlogom kritikovali bio DPS”, naglasio je Zeković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Jelena
15.12.2020-15:38 15:38

SDP, loši karakteri ljudi!