Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

SDP Nikšić: Lokalna uprava udarila na antifašističku vertikalu Nikšića

Iz te partije su poručili da lokalnoj vlasti u toj opštini neće proći taj naum

Nakon pokušaja da se kulturni život u Nikšiću, u režiji lokalne vlasti svede na teokratsko-svetosavske mitove, izjednači dogma i nauka primitivizam i patriotizam na udaru ”oslobodilaca” došla su spomen obilježja. Predlog da ulica u Nikšiću, nosi ime pripadnika četničkog pokreta predstavlja perfidan početak relativizacije istorijskih činjenica, iza čega se krije nastojanje rehabilitacije i izjednačavanja kvinslinga sa nosiocima antifašizma, saopšteno je iz Opštinskog odbara SDP Nikšić.

Iz te partije su poručili da lokalnoj vlasti u toj opštini neće proći taj naum.

“Neće vam proći naum gospodo iz lokalne vlasti, da gradu slobodarskog i antifašističkog duha gradu Joke Baletić, Braće Vučinić, Muharema Asovića i besmrtnog osmjeha simbola antifašizma Ljuba Čupića mijenjate karakter i brišete simbole. Ulice ”Partizanski put” i ”Narodnih heroja” čuvaju sjećanje na veliko pregnuće i herojsku žrtvu naših predaka za slobodu”, navodi se u reagovanju.

Kako su ocijenili, njihovo preimenovanje ili brisanje značilo bi civilizacijski sunovrat i vrijeđanje grada koji je u Drugom svjetskom ratu posle Cetinja, dao najviše narodnih heroja.

“Djelovanje ”Bjelopavlićke četničke brigade” kojoj je pripadao Blagoje Jovović, kojem ste planirali dati jednu od najznačajnijih ulicu u Nikšiću najbolje prikazuje spomenik na ”Lazinama””, dodaju u reagovanju.

Takođe, ističu, ništa iznenađujuće od predsjednika Opštine Nikšić, koji traži matičnu državu van vlastite kuće, negira genocid u Srebrenici, himnu sluša nerado a zastavu sklanja sa zgrade Opštine.

“Znamo da su funkcionerima Demokratskog fronta, ideološki očevi i uzori u Ravnogorskom pokretu. Da se nikada nijesu odrekli te ideologije ali nas zabrinjava da DPS i njihov do skoro neprikosnoveni lider u njima vidi partnere i saradnike. Bez obzira što su retrogradni za DPS su prihvatljivi za trule kompromise, da se očuva makar malo vlasti pa i na štetu vitalnih državnih interesa”, navode u reagovanju.

Iz Oštinskog odbora SDP Nikšić su isztakli kako očekuju da će Ministarstvo kulture odbiti da da saglasnost, jer je predlog suprotan Zakonu o spomen obilježjima.

“Crnogorski antifašizam je vječna luča i putokaz generacijama a vaša politička pojava kratka i ružna epizoda grada pod Trebjesom koja će se završiti najkasnije za dvije godine”, zaključuju u reagovanju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve