Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

SDP: Izvještaj EK pokazuje brojne manjkavosti evropskog puta Crne Gore

Generalni zaključak je da smo na putu da izgubimo dosadašnji status regionalnog lidera u integracijama, koji je ionako uglavnom služio vlastima kao sredstvo propagande i ućutkivanja kritičara

Socijaldemokratska partija ocijenila je da juče objavljeni Izvještaj Evropske komisije, vjerovatno vjerodostojnije nego ikada do sada, pokazuje brojne manjkavosti evropskog puta Crne Gore, opisujući reforme koje vlast sprovodi mnogo više kao simulirane nego kao stvarne.

“Generalni zaključak je da smo na putu da izgubimo dosadašnji status regionalnog lidera u integracijama, koji je ionako uglavnom služio vlastima kao sredstvo propagande i ućutkivanja kritičara. Sve ovo jeste i ohrabrenje budući da će naši evropski partneri sve više tražiti konkretne rezultate i primjenu reformi, prije svega političku volju koja po njima izostaje, nego što će se zadovoljavati pukom formom i ispraznim deklaracijama”, saopšteno je iz SDP-a.

Prema njihovim riječima kada se iste ocjene ponavljaju iz godine u godinu to je jasno nazadovanje u procesu.

“Kada vam svake godine saopšte da je korupcija dominantna u mnogim oblastima i kada u čak pet važnih poglavlja ostvarite i formalno nazadovanje onda je to znak za uzbunu. Ono što posebno zabrinjava je da država koja je sedam godina u pregovorima sa EU, po ocjeni te iste EU, nema stvorene uslove za fer izbore i to samo nešto više od godinu dana prije redovnog izbornog termina. Podsjećamo i da smo sedam godina u pregovorima a da još nijesmo ni otvorili sva poglavlja, a za poglavlja 23 i 24 nemamo još ni ispunjena privremena mjerila. Radi ilustracije – Hrvatska je za manje od sedam godina završila čitav posao i pridružila se EU. Poslije sdam godina od afere Snimak EU nam još jednom ponavlja da nema političkih i sudskih pomaka u tom slučaju, iako se vrh vlasti trudi da se ova afera zaboravi”, napominju u SDP-u.

U SDP-u smatraju da ako se ovaj trend nastavi, i za aferu Kovertu “možemo očekivati recimo 2026. iste ocjene kao sada za Snimak, a to je da nema pomaka”.

“Posebna su tema teške ocjene vezano za politički uticaj i političke smjene u RTCG i ultimativan zahtjev da se obnovi njena uređivačka nezavisnost. Svakom simuliranju mora doći kraj – problem je što Briselu ne možemo više prodati simulaciju, a sada u regionu ima očito drugih miljenika. Juče nam je Brisel u suštini saopštio da gubimo lidersku trku i u najgoroj evropskoj ligi”, zaključuju u SDP-u.

IzvorCdm

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve