Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

SDP: Hitno zaustaviti radove na HE Buk-Bijela

Kako bi preduprijedili nastupanje štete, a pošto Vlada i ekolozi u njoj veoma glasno ćute, SDP je u skupštinsku proceduru predala Deklaraciju o potvrđivanju Rezolucije Skupštine Crne Gore o zaštiti rijeke Tare

Socijaldemokratska partija ostaje pri principijelnom stavu da gradnja HE Buk-Bijela predstavlja ozbiljnu prijetnju i rizik za izazivanje nesagledivih ekoloških posljedica po Crnu Goru.

“Početak radova na njenoj izgradnji u entitetu Republika Srpska u Bosni i Hercegovini je u direktnoj suprotnosti sa Deklaracijom o zaštiti rijeke Tare koju je donijela Skupština Crne Gore 2004. godine. Takođe, gradnja bez prethodno dobijene saglasnosti od crnogorske države je suprotna Konvenciji UN-a o procjeni uticaja na životnu sredinu preko državnih granica, čije su potpisinice i naša zemlja i BiH”, kazao je Bojan Zeković, potpredsjednik SDP-a.

Kako bi preduprijedili nastupanje štete, a pošto Vlada i ekolozi u njoj veoma glasno ćute, SDP je u skupštinsku proceduru predala Deklaraciju o potvrđivanju Rezolucije Skupštine Crne Gore o zaštiti rijeke Tare.

“Deklaracijom reafirmišemo raniju odluku u svjetlu novih, jednostranih, poteza u susjednoj državi, potvrđujući da je i ovaj saziv Skupštine Crne Gore na istom stanovištu, dajući insititucionalni podrstrek Vladi Crne Gore da se ovo pitanje hitno riješi”, podsjeća Zeković.

Kako je dodao, pomenute radove potrebno je pod hitno zaustaviti, a Vlada Crne Gore mora naći način da ovo pitanje riješi sa susjednom BiH, kako ne bi dolazili u situaciju da ekološke i ekonomske interese naše države branimo prema međunarodnim institucijama.

“Ovakvi projekti, u kojima se izvršavaju zahvati na vodotoku koji ne poznaje državne granice uvijek imaju uticaja na obije države i zbog toga se oni i ne pokreću bez striktnog dogovora tih država, koji je ovog puta izostao. Deklaracijom se obavezuje Vlada Crne Gore da u komunikaciji sa predstavnicima Bosne i Hercegovine, entiteta Republika Srpska i Republike Srbije obezbijedi zaštitu rijeke Tare i interesa Crne Gore, na način kako je predviđeno Deklaracijom o zaštiti rijeke Tare i međunarodnim konvencijama. Skupština obavezuje Vladu da o preduzetim aktivnostima i rezultatima izvijesti Skupštinu Crne Gore u roku od 30 dana. Za Deklaraciju očekujemo podršku svih poslaničkih klubova u Skupštini, jer ovo pitanje nadilazi unutarpartijske razlike koje po mnogim pitanjima imamo u Crnoj Gori”, zaključuje Zeković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve