Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

SDP: DPS, SD i Forca glasali protiv predloga da se smanji poresko opterećenje

DPS, SD i Forca su na sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet glasali protiv predloga Socijaldemokratske partije da se smanji poresko opterećenje koje plaćaju crnogorski poslodavci sa sadašnjih 67 na 55 odsto, saopšteno je iz Socijaldemokratske partije.

SDP

Kako tvrde iz SDP-a, usvajanjem ovog prijedloga SDP-a značajno bi se rasteretila crnogorska privreda, povećala konkurentnost, stvorili uslovi za investiranje, ali i za povećanje zarada zaposlenima u realnom sektoru koje stagniraju već osam godina.

”Naši poslodavci su najoporezovaniji u regionu i na jedan euro zarade koju isplate radnicima plaćaju državi 67 centi. Zbog ovakvog oporezivanja vidljivo je nezadovoljstvo poslodavaca, posebno jer vide nepravdu na svakom koraku, budući da se zakon ne primjenjuje jednako prema svima. Tako smo danas u paradoksalnoj situaciji da je država, odnosno državna preduzeća, najveći poreski dužnici, a da privilegovani privrednici bliski vlastima duguju desetine i stotine miliona eura neplaćenih poreza.

U ovakvim uslovima poslovanja država utiče na lošu konkurentnost naših kompanija i poštene poslodavce, kojih je ogromna većina, silom gura u nelegalnu ekonomiju”- poručili su iz SDP-a.

”Sa žaljenjem konstatujemo da vladajuća većina nastavlja da odbija da podrži ključne reformske zakone kojim bi se poboljšao status radnika i poslodavaca u našoj zemlji. Pored ovog zakona, nema sluha ni za zakone kojima bi 77.500 radnika dobilo uvećanu minimalnu zaradu a 38.000 radnika ukidanje kriznog poreza. Nema podrške ni za zakone kojim bi se smanjile akcize na gorivo ili stopa PDV na električnu energiju. Svi ovi zakonski predlozi SDP-a su slični mjerama koje rade skoro sve zemlje u okruženju i Istočnoj Evropi, upravo kako bi spriječile iseljavanje koje postaje masovan trend i stvorile konkurentne i održive ekonomije”- poručili su iz SDP-a i dodali da će uprkos odbijanju njihovog prijedloga, nastaviti zajedno sa udruženjima poslodavaca da se ”bore za smanjenje poreza na zarade i time omugućiti bolje i konkuretnije uslove za crnogorsku privredu i veće plate za crnogorske radnike.”

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve