Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

SDP Danilovgrad položio vijenac na spomen obilježju na Lazinama: Duhovi prošlosti još uvijek razaraju crnogorsko društvo

Na današnji dan navršava se 78 godina od događaja u kojem su kosićki i kosovoluški četnici predvođeni Jakovom Jovovićem strijeljali 52 omladinke i omladinca na Lazinama

Na današnji dan navršava se 78 godina od događaja u kojem su kosićki i kosovoluški četnici predvođeni Jakovom Jovovićem strijeljali 52 omladinke i omladinca na Lazinama. Tim povodom članovi opštinskog odbora SDP Danilovgrad Drago Šćepanović, Alek Barović, Darko Janjušević i Milica Đukanović položili vijenac na spomen obilježju na Lazinama, saopšteno je iz OO SDP Danilovgrad.

“Ovaj zločin desio se samo par mjeseci prije konačnog sloma naci-fašizma na teritoriji Crne Gore, što mu dodaje na svireposti. Monstruoznost ovog nedjela karakteriše to da su egzekutori strijeljali mahom svoje rođake, prijatelje i komšije koji nijesu imali drugoga grijeha do ljubavi prema slobodi i Crnoj Gori i mržnje prema okupatoru i njihovim slugama – domaćim izdajnicima. Ovim zločinom bili su šokirani i sami nacisti, o čemu svjedoči depeša potpukovnika Frišlinga upućena Jovoviću u kojoj se moli da se hitno prekine sa strijeljanjem. Ovo je potvrda one Njegoševe ”ne bojim se vražjega nakota, no se bojim zla domaćega”, ističu u SDP Danilograd.

Nažalost, dodaju, duhovi prošlosti još uvijek razaraju crnogorsko društvo, pa je povampirena genocidna ideologija koja je ispalila pucnje u nevinu danilovgradsku mladost i danas u punom jeku u našem gradu.

“Svjedoci smo u potonjih dvije godine dana da je sve češća ikonografija i slavljenje onih koji su mučki đeci  ruka svezanijeh pucali u leđa. No sve će se ovo jednog dana zvati juče. Ideologija mraka biće poražena još jednom i biti poslata na smetlište istorije”, navode u SDP Danilovgrad.

Na spomeniku na Lazinama stoji uklesano ”Nema pobjede bez žrtava – nema slobode bez krvi”.

“Krv crnogorske mladosti je okupala svaki crnogorski krš, da bi mi danas živjeli u slobodnoj i nezavisnoj državi. Ta prolivena krv ne smije biti uzaludna. Niti istorijska pobjeda prokockana. Crnogorska mladost utabala nam je puteve kojima trebamo da idemo i mi ćemo ih sačuvati, a uporedo njegovati sjećanje na sve one koji su dali živote za naš grad i našu Crnu Goru. Neka im je vječna slava. Luču slobode niko ugasiti neće. Smrt fašizmu! Sloboda narodu”, zaključuju u SDP Danilovrad.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
23.07.2022-11:15 11:15

A onda oni gnojko u crnoj mantiji izmili iz brloga i usklikne kako su ovi krvoloci ustvari antidašisti, a ta nevina mladost ustvari komunistički Fašisti…