Sjećanje na 13. jul je podsjećanje na tri suštinske vertikale naše države – borbu za slobodu, antifašizam i nezavisnost. I kao što je 13. jul 1878. na Berlinskom Kongresu krunisao pet vjekova borbe za slobodu, tako je 13. jul 1941. pokazao da crnogorski narod nije birao bitke koje može lako dobiti, nego često one najteže, saopšteno je iz Socijaldemokratske partije SDP.

Logo

“Crna Gora se ovih dana sjeća herojskih boraca za slobodu koja je došla tog 13. jula 1878. i poslužila kao osnova da njihovi nasljednici ustanu protiv okupatora i domaćih slugu 60-ak godina kasnije, u sunčano jutro 13. jula 1941. SDP je nastala na ideji crnogorske državotvornosti, antifašizma i tradiciji partizanske borbe naroda Jugoslavije, koja je osnova nastanka moderne Crne Gore”, napominju u SDP-u.

Zbog toga su, kako kažu, ponosni na sve heroje prvog opštenarodnog ustanka protiv fašizma u porobljenoj Evropi, koji su poput predaka iz mitskih vremena žrtvovali svoje živote za slobodu ovog kamena, mora i brda tvrdih.

“Crna Gora će istrajati na svojoj antifašističkoj tradiciji i samo na tim temeljima se može graditi evropska država. Mnoge puno veće i brojnije nacije bi dale sve da mogu u jednom datumu objediniti svoje istorijsko trajanje. Zbog toga, neka je sa srećom svima Dan državnosti i Dan ustanka naroda Crne Gore protiv fašizma”, zaključuju u SDP-u.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve