Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

SDP: Adžić da pokrene procedure za smjenu Pekovića, ispitati postupanje policije prema građanima

''Radi se o klasičnom propustu tj. kardinalnoj grešci u pripremi i obezbjeđenju skupa s obzirom na to da je svakome, pa valjda i policiji, bilo jasno da se ekstremističke i anticrnogorske grupe okupljaju u Nikšiću, u danu kada cijela Crna Gora i Nikšić slavi, upravo da bi izazivali sukobe i provocirali'', ukazuju iz SDP-a

Socijaldemokratska partija (SDP) pozvala je ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića da pokrene zakonske procedure za smjenu načelnika CB Nikšić Dragoljuba Pekovića i da se hitno naloži procedura ispitivanja postupanja policije prema građanima nakon završetka jučerašnjeg skupa proslave Dana državnosti u Nikšiću.

“Veličanstveni, kulturni i mirni skup građana ove države koji su proslavili njen najveći praznik u istoriji pokušala je da poremeti grupa velikosrpskih ekstremista koja je sa nacionalističkom ikonografijom, uzvikujući poruke mržnje i kličući Srbiji, Rusiji i Vučiću, uz pjevanje antimuslimanskih pjesama sa jasnom namjerom da izazovu vjersku i nacionalnu mržnju”, ističu iz SDP-a.

Policija, kako su kazali, umjesto da ne dozvoli ovoj grupi ekstremista, “čije skandiranje i ikonografija jasno ukazuju na namjeru da isprovociraju i izazovu sukobe”, da dođe u blizinu mjesta održavanja proslave 13. jula, ona ove, kako su istakli, agresivne pojedince propušta i time, umjesto da spriječi, “dozvoljava atmosferu podizanja tenzija i povećava rizik za izazivanje sukoba”.

“Radi se o klasičnom propustu tj. kardinalnoj grešci u pripremi i obezbjeđenju skupa s obzirom na to da je svakome, pa valjda i policiji, bilo jasno da se ekstremističke i anticrnogorske grupe okupljaju u Nikšiću, u danu kada cijela Crna Gora i Nikšić slavi, upravo da bi izazivali sukobe i provocirali”, ukazuju iz SDP-a.

Sudeći po saopštenju policije, navode iz te partije, jedino oni nijesu znali šta se sprema i šta su posljedice “nečinjenja i mirnog policijskog posmatranja „promenade“ ekstremne i agresivne grupe”.

“Elementarna odgovornost organa reda je da takve situacije spriječi a ne da mirno posmatra nacionalističko divljanje i grupe koje to demonstriraju, i koje svjesno idu prema građanima sa proslave da izazovu sukobe. Sigurni smo da je načelnik CB Nikšić morao imati operativne informacije o pripremi ekstremističkih grupa da izazovi narušavanje javnog reda i mira čime se njegova odgovornost uvećava”, istakli su u saopštenju.

Iz SDP-a su pozvali policiju da hitno ispita i brojne slučajeve jučerašnje upotrebe sile prema građanima koji su, kako su naveli, svoj odnos pokazali dostojanstvenim ponašanjem tokom proslave, a koji su upravo “nečinjenjem organa reda dovedeni u situaciju da budu isprovocirani i brutalno vrijeđani od strane grupe ciljano poslatih ekstremista”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tihana
14.07.2022-12:41 12:41

A vi da pokrenete smjenu Adžića ako išta mislite raditi!