Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

SD: Pružamo punu podršku Žarku Božoviću, RTCG da poštuje Ustav

Upotreba službenog jezika koji definiše Ustav Crne Gore, uprkos ličnim preferencijama pojedinaca iz menadžmenta, ne smije, smatraju u SD-u, ni u kojem slučaju biti dovedena u pitanje

Socijaldemokrate (SD) saopštile su da pružaju punu podršku novinaru Žarku Božoviću u njegovoj namjeri da” istraje u zaštiti Ustavom zagarantovanih prava”.

SD je pozvao RTCG, na čelu sa direktorom Borisom Raonićem i urednikom prvog programa Radija Crne Gore Milutinom Tomaševićem, da “prestanu sa kršenjem najvišeg pravnog akta ove države i obračunom sa gospodinom Božovićem samo zbog toga što koristi jotovanu verziju crnogorskog jezika, na koju inače, kao i svaki drugi građanin Crne Gore, ima puno pravo”.

“Trudeći se da steknemo što objektivniju sliku o ovoj situaciji, nijesmo sebi kao partiji dozvolili da se izletimo i reagujemo na “prvu loptu”, kao što je recimo to bio slučaj sa menadžmentom RTCG-a prilikom izvještavanja 5. i 6. septembra 2021. godine na Cetinju, kada je objavljena lažna vijest mogla izazvati građanske sukobe u Crnoj Gori.

Međutim, sada je već u potpunosti jasno da je Žarko Božović žrtva samo jednog – činjenice da se nacionalno izjašnjava kao Crnogorac i da se služi jotovanom verzijom crnogorskog jezika koji je, na sreću ili nesreću menadžmenta javnog servisa, službeni jezik po Ustavu”, kazali su iz SD-a.

Iz SD-a su upitali šta znači stav Tomaševića da “jezik na javnom servisu treba standardizovati”.

“Šta znači stav urednika Tomaševića, saopšten i u pismenoj formi, da jezik na javnom servisu treba standardizovati, pitanje je na koje od menadžmenta ne dobijamo odgovor. Kao ni to po kojem osnovu su direktor RTCG-a i urednik prvog programa radija kompetentni da baš oni standardizuju crnogorski, ili bilo koji drugi jezik”, dodaju oni.

Upotreba službenog jezika koji definiše Ustav Crne Gore, uprkos ličnim preferencijama pojedinaca iz menadžmenta, ne smije, smatraju u SD-u, ni u kojem slučaju biti dovedena u pitanje.

“Zato dajemo punu podršku novinaru Žarku Božoviću, pozivajući menadžment RTCG da odmah prekine da progonom jednog profesionalca zbog toga što se osjeća kao Crnogorac”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve